Een baan als gymleraar lijkt mij het leukste wat er is

“Het lijkt mij zo gaaf om in het voortgezet onderwijs les te geven. Een baan als gymleraar lijkt mij het leukste wat er is! Voor mij was MBO Utrecht een mooie opstap naar het hbo. Ik heb door mijn beroepsopleiding en praktijkervaring zeker een voorsprong op andere studenten.”

Rick Verhoeven (21 jaar) uit Werkendam haalde in juni 2014 bij de Sportacademie zijn mbo-diploma Sport- en beweegcoördinator (niveau 4) met de uitstroom Buurt-Onderwijs-Sport. Na het mbo ging hij door naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Eindhoven.

“Veel vrienden en oud-studenten studeren op de ALO, want deze hbo-opleiding van Fontys Hogeschool leidt op tot gymleraar. Ik geef al tig jaar basketbaltrainingen. Het lijkt mij geweldig om later op een middelbare school les te geven.”

 foto1

In beweging
De oud-mbo-student ziet het als een gigantische uitdaging om iedereen op elk niveau in beweging te krijgen. Als kinderen niet lekker in hun vel zitten, zie je dat meteen op het sportveld. “Als ze samen met hun klas sporten, leren ze op sociaal gebied samenwerken en beter met elkaar omgaan. En ze steken van alles op over verschillende sporten. ”

Kleinschalig
“Wij kregen bij de Sportacademie leerzame lessen over hoe je kinderen het beste kunt motiveren en veranderen. Ik vond het eerst lastig om in een Utrechtse wijk als Kanaleneiland actief te zijn, maar ik heb er onwijs veel geleerd. Ik vond het een groot voordeel dat onze opleiding kleinschalig was. De docenten gaven praktische tips waar ik veel aan had. Voor mij is het heel goed dat ik door ben gegaan naar het hbo, want ik droomde als kind al van een baan als gymleraar.”

Overstap mbo-hbo best pittig
Toch was de overstap van mbo naar hbo best pittig. “Het is echt heel anders dan het mbo. Veel theorie en je moet op papier bewijzen dat je bekwaam bent. Gelukkig heb ik door mijn beroepsopleiding een voorsprong op andere studenten. Ik heb ervaring met lesgeven en weet beter wat er in mijn vak speelt. Zo oefen je op de Sportacademie veel met het geven van les. Ook krijg je op school de kans om aan bijzondere dingen mee te doen, zoals een tennisclinic en een wintersportkamp. Dat zal ik nooit vergeten, ik heb toen zoveel geleerd.”

foto2

Volg je hart
“Mijn tip aan andere studenten: volg je hart bij het kiezen van een opleiding en luister naar wat je echt leuk vindt. Wat vind je leuk, waar ligt jouw passie? Als je gekozen hebt, heb dan vertrouwen in jezelf.  Geloof in je eigen kunnen, dan komt de rest vanzelf,”zegt Rick Verhoeven.

Deel deze pagina: