Betrokken studenten geven kleur aan het Paradefestival in het WKZ

Kinderen en ouders even weghalen uit de harde realiteit van een kinderziekenhuis en ze meetrekken in de magische wereld van fantasie en creativiteit. Dat gebeurde van 16 tot en met 20 mei bij het Paradefestival in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De studenten van Utrechtse Zorgacademie, Utrechtse Dansacademie en de Event Academie speelden met overgave hun rol.
Het bedrijf Theaterschat toverde de hal van het WKZ om tot een festival waar muziek, theater, dansoptredens, korte acts en workshops elkaar afwisselden. EventLab zocht enthousiaste, kunstzinnige studenten die mee wilden doen. Er gaven zich maar liefst negentig op. Naast onze eigen studenten waren dit ook jongeren van het voortgezet onderwijs, zoals het Minkema College uit Woerden.

WKZ, MBO UtrechtOoievaars en mimespelers
In de hal speelt een dansende clown kiekeboe met een jongetje. Als het te spannend wordt, schuilt hij achter de rug van zijn vader. Een groep ooievaars loopt op hoge poten weg, terwijl twee mimespelers de aandacht van een familie proberen te vangen. “De kinderen reageren heel leuk op het theater. Zie je dat jongetje meespelen met de ooievaars? Dat is toch fantastisch,” zegt Marjanne Romkema, eigenaar van het bedrijf Theaterschat. De freelance theatermaker is verantwoordelijk voor de begeleiding en uitvoering.

Afleiding
De theatermaakster vertelt dat ze met haar Paradefestival zieke kinderen, hun broertjes, zusjes en ouders afleiding geeft. “Ik hoop dat de kinderen door de personages ontspannen en in hun fantasie kruipen. De tafel achter in de hal is een rustpunt. Daar kunnen ze knutselen en praten. De boodschap van ons festival is dat het leven meer is dan zorg en ellende. Het kan ook heel leuk zijn.”

Improviseren
Marjanne Romkema vindt dat alle studenten het geweldig doen. “Het is een kunst hoe je kinderen bij theater en spel betrekt. Alle deelnemers hebben vooraf een korte workshop van een dagdeel gehad. Daarin heb ik ze voorbereid op improviseren en het spelen van een personage. Hoe breng je een act tot leven? Een ander doel van dit project is dat ik het blikveld van de studenten wil verbreden. Ze zijn op afspraak op bezoek geweest bij de verpleegafdelingen. Het was voor sommigen best confronterend om (ernstig) zieke kinderen te zien.”

Leuke reacties
Een koning en lakei trekken veel bekijks. Demian de Jong (18 jaar) en Anne Kool (18 jaar) zijn eerstejaars bij de opleiding Verpleegkunde van de Utrechtse Zorgacademie. “Ik vond het eerst best spannend wat je kon verwachten. Mijn eerste kindje schrok van mijn personage als koning en begon te huilen. Gelukkig was hij snel weer vrolijk toen ik reageerde,” vertelt Demian. De twee studenten kregen veel leuke reacties. “Ouders waren nieuwsgierig naar de achtergrond van het Paradefestival. Dit is een leuke afwisseling met school. Door dit festival merk je hoe het is om in de praktijk met kinderen te werken. Dat vinden wij allebei erg leuk,” vertelt Anne Kool.

Wkz, MBO Utrecht

 

Deel deze pagina: