Bloempje helpt studenten bij hun studie

“Eerst waren alle studenten stomverbaasd dat er bij ons een hond op school rondliep. Nu vindt iedereen haar lief en vertederend. Het is gemoedelijker en gezelliger op de ICT Academie als Bloempje er is. Ze maakt je aan het lachen en mijn gesprekken lopen veel gemakkelijker als zij aan hun voeten ligt.”

René van ’t Veld nam zijn bruine Labrador vorig jaar voor het eerst mee naar zijn werk als Studieadviseur en docent Projectmanagement. Toen was de pup drie maanden oud. “Ik had een student met een vorm van autisme die drie jaar geen woord tegen mij heeft gezegd. Toen Bloempje erbij zat, kwam hij wel los. Dat was zo mooi om te zien. Ze voelt het aan als je niet lekker in je vel zit, want dan komt ze naar je toe. En daar is ze ook voor als hulphond.”

Rondje
Eén keer per week gaat de hond (nu één jaar en 6 dagen oud) mee naar de ICT Academie op de Columbuslaan. Hier werkt René van ’t Veld vier dagen. Vorig jaar werkte hij in periode 1 een dag extra om Bloempje in periode 2 thuis in de middag op te voeden. Tijdens een rapportvergadering (’s middags) moesten René en de hond naar school en dat ging heel goed. Nu ligt Bloempje relaxed in de gang, kijkt rond in de lokalen en doet een dutje in de kamer van haar baas. Iedereen let op haar. In de pauzes loopt de Labrador met de Studieadviseur en een student buiten een rondje. Dat helpt om een gesprek op gang te krijgen. “We beginnen binnenkort met een speciale hondentraining voor scholen en ziekenhuizen. Daar krijg ik van een begeleidster van het Geleidehondenfonds praktische tips over hoe ik studenten nog beter kan bereiken.”

Lekker in je vel
Na een jaar kan René van ’t Veld lezen en schrijven met zijn hond. “Ze is mijn álles. Ik zou me geen leven zonder haar kunnen voorstellen. Het mooie is dat onze studenten haar ook geweldig vinden. Ik wil dat zij het goed hebben en dat ze lekker in hun vel zitten. Het is mijn werk als Studieadviseur om ervoor te zorgen dat ze het beste uit zichzelf halen. Wij springen in bij problemen of als het eens wat minder gaat. Bij examens wordt zij ingezet om rust te geven.”

Positief
Thuis krijgt de docent alle steun. “Mijn vriendin vindt het heel leuk dat onze hond op school ‘werkt’. Voor mij is dit een droom die uitkomt. Het is toch geweldig dat ik mijn grote passie en mijn werk kan combineren. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk een hulphond is. Ze worden niet voor niets op scholen, verpleegtehuizen en in ziekenhuizen ingezet. Ik zie dat zelf ook. Bloempje voelt het als een student het moeilijk heeft. Dan legt ze haar kop op je voet of komt ze dicht bij je zitten.

Deel deze pagina: