Ondernemend talent: de Cals Business School

Onder grote belangstelling was op dinsdagavond 9 februari de eindpresentatie van het project Ondernemend talent: de Cals Business school. De ruimte op de Australiëlaan 23 was gevuld met trotse ouders en zenuwachtige jongeren van het Cals College IJsselstein.
In een rap tempo presenteerden 45 vmbo-studenten hun eigen bedrijfje, ondernemingsplan en praktijkervaringen. Dat liep uiteen van een elektronische sigaret, een virtuele reality-bril tot een webshop met elektronische spullen.

Grondig
Een jury beoordeelde de resultaten. De jury bestond uit Margreet Rookmaker (voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht), Dagmar Talma (schoolleider Cals College IJsselstein) en Edo Wiersma (bedrijfsleven, oprichter van De Stadstuin in Utrecht). De leden waren verrast over het hoge niveau en inhoud van de ondernemingen. Ook was er grondig nagedacht over de prijs, product en marktwerking. De vier jongens van JJMT Electronics kregen de eerste prijs voor hun webshop.

Betere doorstroming
Bij het project Ondernemend Talent: de Cals Business school werken het Cals College IJsselstein (vmbo) en MBO Utrecht al drie jaar samen. Uitgangspunt: een betere doorstroming van vmbo naar mbo, kennismaken met ondernemerschap en proeven aan een commercieel/financieel economische opleiding op mbo-niveau. De vmbo-studenten uit het vierde jaar (TL) van het Cals College IJsselstein kregen zes maanden de tijd om een eigen bedrijf op te zetten. Dat gebeurde onder leiding van docenten van het Cals College en MBO Utrecht. Iedere groep die daar behoefte aan had, kon vijftig euro startkapitaal lenen.

Piepkleine winst
In de praktijk bleek het oprichten van een eigen onderneming best lastig. Joshua Windster (15), Nino Hoefakker (15), Cherano Wehl (16) en Bruce Ngumyre (15) hadden zich verkeken op de levering van hun product. Nino: “Ons idee, een elektronische sigaret, was goed. Maar je kunt een product moeilijk verkopen als je het niet hebt.” Joshua: “Onze doelgroep was 14 tot 17 jaar. Veel eersteklassers roken. Zij kunnen beter overstappen op onze Shisha, een elektronische nepsigaret zonder nicotine. Helaas hebben we door de late levering een piepkleine winst gehaald.” Cherano leerde dat het bedrijfsleven neer kwam op hard werken, samenwerken en een juiste instelling.”

Zoveel geleerd
Amber Krabbendam (15) en Myrthe van Renswoude (15) vielen op met de frisse presentatie van hun bedrijfje met gerecyclede cadeautjes en kregen een speciale aanmoedigingsprijs van de jury. “Je moet van tevoren marktonderzoek doen en dat kost tijd. Onze site ging eind december online en dat was in de praktijk te laat.” Myrthe zegt dat ze de volgende keer nog realistischer zou zijn. “Een eigen bedrijf is geen appeltje eitje, daar moet je niet te licht over denken. Ik vond het mooi om deze ervaring op te doen, maar het valt niet mee om te werken!”

Veel creativiteit
Dagmar Talma is verbaasd over de inzet en creativiteit van haar scholieren. “Ze ontdekken door dit project of een eigen bedrijf bij ze past. Lukt het ze om flexibel te zijn, een financieel plaatje te maken en te netwerken? Iedereen kreeg het afgelopen half jaar elke week twee uur extra economie en dat zorgde voor betere cijfers op school,”zegt de schoolleider van het Cals College IJsselstein.

Intakegesprek
Iedereen kreeg na afloop een Powerbank van MBO-Utrecht, een certificaat en het plaatsingsrecht voor een intakegesprek bij de MHBO Academie. Hier worden ze goed voorbereid op een snelle doorstroming naar het hbo met lessen en methodes uit het hbo-propedeusejaar.

Deel deze pagina: