Creatieve studenten Utrechtse Zorgacademie vallen in de prijzen

Hoe zie jij de zorg in 2030? Wat is nodig om het beroep van een verpleegkundige te verbeteren? De mbo-studenten Pleun Ideler, Joèlle Kwakkenbos en Noor van Weele gingen de uitdaging aan. Ze wonnen met hun concept Pckt de challenge van U-CREATE in Utrecht. Ook bij het vervolg Hacking Health vielen de drie opnieuw in de prijzen.

“Op school vinden ze het supertof en stoer dat wij ons spontaan opgegeven hebben. Het is geweldig om met je team een product te bedenken waar alle verpleegkundigen iets aan hebben. Door de wedstrijd ben je niet alleen gefocust op je opleiding, je verdiept je ook in het werkveld.” Joèlle Kwakkenbos (22 jaar), Pleun Ideler (19 jaar) en Noor van Weele (19 jaar) zitten in het derde jaar van de opleiding Verpleegkunde (niveau 4) bij de Utrechtse Zorgacademie.

Creatief

In de Week van Zorg en Welzijn sloegen U-CREATE, Zorgpact Midden Nederland en Utrechtzorg (SamUZ) de handen ineen bij de Future Care Challenge. De zes teams bestaan uit studenten Verpleegkunde van MBO Utrecht en ROC Midden Nederland en studenten van de opleiding Creatieve Industrie van Hogeschool Utrecht. Zij kregen de opdracht om binnen een week een zorgconcept te ontwikkelen voor het jaar 2030. MBO Utrecht deed voor het eerst mee aan de wedstrijd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Jaarbeurs.

Bijzondere ervaring

“Het was superleuk om met al die verschillende studies en niveaus aan de slag te gaan. De hbo-studenten waren onder de indruk van onze kennis. Tijdens het project werd iedereen gelijkwaardig behandeld, je niveau of leeftijd was niet belangrijk,” vertelt Joèlle Kwakkenbos. De wedstrijd begon elke dag met een workshop en een presentatie van een gastdocent. Daarna kregen de jongeren alle ruimte om te brainstormen. “Dit was een hele bijzondere ervaring. Op school ben je vooral bezig met feiten en protocollen, bij U-CREATE leer je om out of the box te denken. Ik ben zo enthousiast hierover dat ik dit na mijn opleiding heel graag in de zorg zou willen toepassen,”zegt Pleun Ideler.

Pckt

De drie verpleegkundestudenten bedachten het concept Pckt (Pocket) voor het Elektronische Patiënten Dossier. Met dit pasje voor in je broekzak kan een verpleegkundige op elke moment een EPD en protocollen oproepen, een advies van een collega vragen en een wondscanner gebruiken. Volgens de jury zorgt dit voor het verminderen van de werkdruk en een betere administratie. De winnaars hadden goed nagedacht over een veilige en simpele overdracht van een dossier naar een volgende zorgverlener. Het team werkte het winnende project op 20, 21 en 22 april verder uit bij Hacking Health UMC 2018.

Extra begeleiding

Joèlle Kwakkenbos: “Bij die tweede challenge waren wij de enige studenten onder de 220 deelnemers. Gelukkig kregen we vanuit school extra begeleiding van onze docenten Linda Rauws, Charlotte Verhagen en Onderwijsdirecteur Judith Veltman. Naast de groepsapp kwamen zij naar het UMC om ons te ondersteunen. Ons team won een prijs voor ons concept High potential hackers. Dit is een platform om de overdracht vanuit verschillende zorginstellingen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Supertrots

Judith Veltman is supertrots op haar drie studenten.“Ik heb bij allebei de wedstrijden mijn adem ingehouden van de spanning. Joèlle, Pleun en Noor lieten bij U-CREATE en Hacking Health UMC 2018 zien dat ze heel creatief zijn. Ze hadden grondig nagedacht over het verbeteren van de zorg. Ik vond het zo knap dat ze zich te midden van professionals staande hielden. Creatief denken als vaardigheid is van aanvullende waarde binnen het vakgebied van een Verzorgende IG en Verpleegkunde,”aldus de Onderwijsdirecteur.

Deel deze pagina: