Docent Academie voor Welzijn geïnspireerd door congres in Slovenië

Docent Bjørn Ciggaar (Academie voor Welzijn) kijkt enthousiast terug op een internationaal congres in Slovenië. Hij leerde op 18, 19 en 20 mei in Ljubljana veel over de mogelijkheden van eTwinning, een online platform voor Europese scholen.

“Het waren drie mooie, nuttige dagen met netwerken en praktische informatie over het eTwinning platform. Ook deelden studenten hun ervaringen met ons, dat vond ik als docent natuurlijk geweldig. Zo blijkt dat je helemaal niet naar het buitenland hoeft voor de ervaring van een internationale samenwerking!”

Online samenwerken
“Er ligt bij de Academie voor Welzijn al een opzet voor een online eTwinning project. Wij willen in het nieuwe schooljaar 2017-2018 samenwerken met een school in Denemarken. In Ljubjlana ontmoette ik een docent die welzijnswerkers aanstuurt op het Roskilde Festival. Samen met zijn én onze leerlingen  gaan we een handleiding opzetten over hoe welzijnswerkers in te zetten zijn bij grote evenementen, denk aan hoe de-escalerend te werken of om te gaan met paniekaanvallen. Ik ben benieuwd hoe dat allemaal uitpakt. We zijn van plan dit uit te breiden, want een andere collega uit Spanje is ook geïnteresseerd in een project,” aldus Bjørn Ciggaar, docent, SLB’er en expert Internationalisering bij MBO Utrecht.

Online communicity
eTwinning is een online community voor scholen in ruim dertig Europese landen. Docenten kunnen via het platform collega’s in het buitenland zoeken die online willen samenwerken met hun leerlingen. Het doel hiervan is het opdoen van internationale ervaring door uitwisseling en samenwerking, het stimuleren van ict-vaardigheden en het uitvoeren van verplichte lesstof op een inspirerende manier. Het platform is voor personeel dat werkt op een school in één van de Europese landen. Zij kunnen via het platform communiceren, samenwerken, projecten ontwikkelen en delen op een basisschool, een middelbare school of het middelbaar beroepsonderwijs. eTwinning wordt uitgevoerd door Nuffic en is onderdeel van Erasmus+.

Slovenië
Op de eTwinning conferentie in Slovenië waren twee Nederlandse docenten: Bjørn Ciggaar en Karin Gehrels (Drenthe College). “We kregen in die drie dagen enorm veel informatie over jobshadowing, cursussen over inspirerend onderwijs door inzet van ICT, maar vooral hoe een internationale samenwerking aan te gaan en een internationaal project op te zetten met behulp van eTwinning. Zo zijn er al erg veel projecten in Europa bezig. Je kunt daar als school op aansluiten of zelf een project ontwikkelen.”

Prachtige ervaring
“Bij elk project heb je enthousiasme, betrouwbare partners, een perfecte planning en realistische doelen nodig, bijvoorbeeld over professionele ontwikkeling. eTwinning ondersteunt daarin. Zo’n project moet daadwerkelijk iets opleveren voor de school en de studenten. Bij elke aanvraag stel je vier basisvragen: wat wil je bereiken, welk resultaat, wat zijn de activiteiten en waarom is het een Erasmus+ project,”legt Bjørn Ciggaar uit. “Als je het goed doet, is dat niet alleen een prachtige ervaring waarbij je andere culturen en collega’s (studenten) uit je vakgebied hebt leren kennen. De beste projecten worden ook nog eens beloond met (geld)prijzen en subsidies.”

Deel deze pagina: