Docent van MBO Utrecht geeft reactie op Radio 1 op voorstellen minister Bussemaker

Maandag 2 juni verscheen de visiebrief [http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/06/02/kamerbrief-over-een-toekomstgericht-middelbaar-beroepsonderwijs/kamerbrief-over-een-toekomstgericht-middelbaar-beroepsonderwijs.pdf] van minister Bussemaker van Onderwijs.

Naar aanleiding van deze brief heeft een docent van MBO Utrecht, Anne Marie van Rooijen, op Radio 1 gereageerd op de veranderingen die de minister voorstelt voor het mbo.

Het mbo moet innovatiever, kleinschaliger en regionaler worden, geeft de minister aan in de visiebrief. Deze voorstellen sluiten goed aan bij de strategische doelen van MBO Utrecht: hoogwaardig, kleinschalig en regionaal en onze kernwaarden Persoonlijk, Ambitieus en Ondernemend. Ook is de visiebrief een logische aanvulling op Focus op Vakmanschap, de grondige herziening van het mbo die momenteel door de scholen geïmplementeerd wordt. In berichtgeving in de media werd echter nogal de nadruk gelegd op het feit dat het mbo op de schop gaat. Op radio 1 zegt Anne Marie van Rooijen, docent MBO Utrecht, daarover: “We zijn met veel veranderingen bezig in het MBO zoals Focus op Vakmanschap. Dit leidt tot veel verbeteringen. En het kan nog beter. Maar op de schop klinkt of het radicaal anders moet. Dat hoop ik niet dat dat gaat gebeuren.”

In de visiebrief van Bussemaker komt ook het imagoprobleem van het mbo naar voren. Het mbo is nu met vier opleidingsniveaus en een half miljoen studenten een containerbegrip geworden. Er zitten jongeren op met een moeilijke achtergrond zonder afgeronde vooropleiding (niveau 1), maar ook gespecialiseerde vaklieden (niveau 4). Het imago van het mbo is negatief, want dat wordt bepaald door de ‘onderkant’.

Van Rooijen: “Het imago van het mbo is inderdaad geen mooi imago. Over het algemeen is de teneur hoe hoger opgeleid hoe beter en hoe lager, hoe minder. We moeten weer meer trots worden op het mbo.”

Bussemaker wil de bestaande mbo-instellingen niet opheffen, maar wel meer differentiëren en studenten meer uitdaging bieden. Om dat vervolgens zichtbaar te maken, wil ze de vier niveaus anders benoemen. Niveau 1 wordt komend studiejaar al omgevormd tot ‘entreeopleiding’. Jongeren vanaf 15 jaar zonder afgeronde vooropleiding kunnen bijvoorbeeld zorghulp, horeca-assistent of assistent-kapper worden. Vaak betreft het jongeren met beperkte leervaardigheden, die problemen thuis hebben of een lichtverstandelijke handicap.

‘Middelbaar vakonderwijs’ is de naam die de minister voorstelt voor de meer praktijkgerichte niveaus 2 en 3. Alleen niveau 4, dat ook toegang biedt tot het hbo, behoudt nog de noemer ‘middelbaar beroepsonderwijs’. Bussemaker: ‘Met mbo 4 zit je in de Verenigde Staten al tegen het universitair onderwijs aan, maar dat weten de meeste mensen hier niet

Klik hier

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/51847/mbo_opnieuw_hervormd

 

voor het radiofragment waarin docent Anne Marie van Rooijen van MBO Utrecht haar reactie geeft op de veranderingen.

Deel deze pagina: