Via e-learning draagt MBO Utrecht haar steentje bij aan een dementie vriendelijke samenleving

Een aantal studenten van MBO Utrecht gaat eind 2017 aan de slag met een interactief project over dementie. Dat bleek donderdag 21 september bij het minisymposium over het e-learning pakket ‘Mbo-studenten dementievriendelijk.’ Het event op Australiëlaan 25 op Wereld Alzheimerdag was bedoeld voor studenten van de Academie voor Welzijn en de Utrechtse Zorgacademie.

Het interactieve lespakket leert toekomstige werknemers in het midden- en kleinbedrijf hoe ze hun supermarkt, café of kapsalon dementievriendelijk kunnen maken. Het bureau de professionele mens en Zorg4effect ontwikkelde het e-learning pakket met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Mbo-studenten reflecteerden, onder leiding van hun docenten, op het lesmateriaal in wording. ZonMW subsidieerde het project.

Praktisch
Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland krijgt maar liefst één op de vijf mensen een vorm van dementie. Nu hebben 200.000 mensen deze ziekte, maar over twintig jaar stijgt dat tot een half miljoen. De e-learning lespakketten bestaan uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en heldere opdrachten. Er zijn vier pakketten: een voor supermarkten, een voor winkels, een voor de horeca en een voor persoonlijke verzorging (kappers, schoonheidsspecialisten, voetreflextherapeuten en kledingwinkels).

Sneeuwbal
“Vandaag is de afronding van een mooi project,”zei Jaap van Doorne, voorzitter van de afdeling Zeist en omstreken van Alzheimer Nederland. “Wat goed dat jullie deze uitdaging hebben opgepakt! In een volgende fase gaan deze studenten anderen instrueren. Een mooie sneeuwbal. Daarom hebben wij besloten om het ‘certificaat dementievriendelijk’ uit te reiken. Dank je wel dat jullie taboedoorbrekend willen zijn voor de mens met dementie en zijn of haar mantelzorger,”aldus Jaap van Doorne.

Meer begrip
“Wij zijn de zorg van ouderen kwijtgeraakt. Het is belangrijk dat er betere zorg en meer begrip rond dementie komt, want de gevolgen van deze ziekte zijn zeer ingrijpend. Daarom heeft staatssecretaris Van Rijn het nationale initiatief tot het Deltaplan Dementie gegeven. Bij de uitvoering zijn achttien bedrijven/organisaties betrokken. Bij dit e-learningprogramma gaat het om MBO Utrecht (de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Verpleegkunde en Verzorging) en het Albeda college, zorg en welzijn in Vlaardingen,”legt Mieke Hollander van de professionele mens uit.

Persoonlijk
Onderwijsdirecteur Erik Bekkering heeft er alle vertrouwen in dat zijn studenten het project voortvarend oppakken.“Dementie is over twintig jaar volksziekte nummer 1. Daarom moeten we nu leren om daar straks beter mee om te gaan, bijvoorbeeld door een e-learning pakket te ontwikkelen. Fijn dat MBO Utrecht op deze manier invulling geeft aan de kernwaarde persoonlijk.”

Maria Luisa (18 jaar), tweedejaars opleiding Maatschappelijke Zorg bij de Academie voor Welzijn, vindt het interactieve lespakket goed. “Veel mensen onderschatten deze ziekte. Nu krijg je mee dat dementie best ernstig kan zijn. Dit lespakket op Onderwijsonline is overzichtelijk, goed en fijn om mee te werken.”

Uit eigen ervaring
Docent Dineke van der Ven van de Utrechtse Zorgacademie vertelt in de klas regelmatig over haar ervaringen in de ouderenzorg.“Ik beschik over een schatkist vol dierbare herinneringen. Door deze introductiemodule leren jongeren wat dementie is en hoe je er op je werk mee om gaat. Er deden in totaal veertig studenten aan dit e-learningproject mee. Zij brengen in het vierde kwartaal hun ervaring over aan studenten van de opleidingen Medewerker evenementen en Detailhandel. Ze coachen hoe je de module doorloopt, “aldus de docent. Ter plekke gaven vier studenten een korte demonstratie. Zij ontvingen tijdens de bijeenkomst een certificaat en symbolisch hun speldje en oorkonde. De andere veertig studenten krijgen dit ook, omdat Alzheimer Nederland hun inspanningen erg waardeert.

Deel deze pagina: