Gezonde Schoolkantine schaal voor MBO Utrecht  

We doen er bij MBO Utrecht alles aan om ons onderwijsaanbod persoonlijk, ambitieus en ondernemend te maken. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk dat we onze studenten en medewerkers de kans bieden om een gezond leven te leiden. Daarom is er de afgelopen tijd hard gewerkt om de kantines gezonder te maken. We zijn begonnen in de kantine van Australiëlaan 25, die nu voldoet aan de eisen van het Voedingscentrum.Gezonde schoolkantine, Gezonde schoolkantine schaal, Voedingscentrum, JOGG

“Wat een prachtig symbool, op naar de volgende schaal!” zei Robert Leeftink (College van Bestuur) op 21 juni bij de uitreiking van de Gezonde Schoolkantine schaal. Hij kreeg de schaal van Hannie Kuiken, woordvoerder van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Het project De gezonde Schoolkantine wijst jongeren op de voordelen van gezonde voeding.

Nieuwe schijf van 5
Na een verwelkoming door docent Dylan Heldenberg galmde een rap van de Herman Brood Academie door de ruimte die gevuld was met jongeren. Daarna gingen twee studenten kort in op het belang van gezonde voeding. “We leerden bij Anatomieles welke ziektebeelden er ontstaan als je niet goed eet. Ik weet nu meer over de nieuwe Schijf van 5 en ik heb mijn eetpatroon aangepast.”

Lesprogramma
Docenten van de Zorgacademie hebben eerder het project “Vitaal Burgerschap – De Gezonde Schoolkantine” opgezet. Dit project is er om meer bewustwording onder de studenten te creëren. Hierbij analyseren de studenten hun eetpatroon, schrijven zij een theoretisch verslag over gezonde voeding en maken zij een filmpje en een infographic over het onderwerp. “Het is leuk om te zien hoe enthousiast twintig studenten bij Zorg meededen aan de opdrachten. Ze namen hun rol in de verpleging en gezonde voeding heel serieus. Dat zie je vandaag ook,” zegt docent Dylan Heldenberg.

Gezonde schoolkantine, Gezonde schoolkantine schaal, Voedingscentrum, JOGG
Kahoot quiz
Daarna was het tijd voor Kahoot. Dit is een webtool waarmee je heel snel een quiz, discussie of peiling kunt houden. In een quiz rolden de feiten en fabels over voeding over het scherm met vragen als: wat is een goed alternatief voor het eten van groente, hoeveel suikerklontjes zitten er in energiedrankjes? “Goede voeding gaat niet alleen om een gezond gewicht, het gaat ook over leefstijl, balans in voeding, beweging, ontspanning en vitaliteit. Dat moeten we samen met jongeren, hun ouders en organisaties als het Voedingscentrum doen” zei Hannie Kuiken van het JOGG tegen de studenten. Ze werkt als adviseur Gezondheid en leefstijl bij de gemeente Utrecht.

Gezonde schoolkantine, Gezonde schoolkantine schaal, Voedingscentrum, JOGG
Kom maar op met je idee
Bas van Hees van de Studentenraad vertelde hoe studenten hun creatieve ideeën voor een gezondere schoolkantine kunnen inbrengen. “Heb je een leuk idee voor een gezond broodje, drankje of een snack? Dan kun je dit inleveren in onze ideeënbox bij de kantine. Het beste idee wordt straks onder jouw naam verkocht!” Alle studenten kregen aan het einde van de bijeenkomst een bidon die ze kunnen vullen met water uit het nieuwe watertappunt in de aula.IMG_4991

Een voorbeeld voor andere locaties
Het project Gezonde Schoolkantine is begonnen op de Australiëlaan 25. Na de zomervakantie is de Bontekoelaan aan de beurt en daarna volgen de andere locaties van MBO Utrecht. Op Australiëlaan 25 bestaat het aanbod voor minimaal 75% uit producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% uit niet-basisvoedingsmiddelen (zoals snoep en snacks).

Deel deze pagina: