Hoe maak je een studiekeuze? Check Esther’s verhaal

De één weet al jaren welk vak hij of zij later wil uitoefenen. De ander ziet het nog niet helemaal voor zich en twijfelt over de te kiezen richting. En dan zijn er ook nog studenten die overstappen naar een andere studie. Wat ook op jou van toepassing is: er is altijd een opleiding die bij jou past. Student Esther vertelt hoe zij haar opleidingskeuze maakte.

Hoe vond je het om een opleiding te kiezen?
“Best moeilijk want ik wist echt niet welke kant ik op wilde. Om een keuze te kunnen maken heb ik een lijstje gemaakt en afgestreept wat ik wel en niet leuk vond. Wat past het best bij me? Heb ik er wat aan in de toekomst? Is hier werk in te vinden? Ik zag mezelf geen opleiding in de zorg, techniek of sport doen.”

Hoe maakte je uiteindelijk de beslissing? 
“Ik zat op het vmbo en deed dat jaar Handel en Administratie. Ik wist wel dat ik iets in de handel wilde doen. Ik ging op mijn middelbare school naar een voorlichtingsavond waar verschillende scholen aanwezig waren. Ik ging die avond ook bij MBO Utrecht kijken en had een gesprek met een docent. Hij gaf me onder andere de tip om naar Verkoopspecialist detailhandel te kijken. Natuurlijk heb ik het er daarna ook met mijn ouders over gehad. Uiteindelijk ben ik bij verschillende scholen gaan kijken en ben ik bij MBO Utrecht twee keer naar een open avond geweest. Het voelde goed om op deze school te zijn.”

En zit je nu op je plek?
“Ja, maar ook nu nog ben ik op zoek naar wat precies bij mij past. Mijn opleiding is heel leuk, maar je kunt er veel kanten mee op. In de toekomst zou een eigen winkel een mogelijkheid zijn, maar het lijkt mij ook leuk om de opleiding Filiaalmanager te doen. Alles is mogelijk.”

Heb jij nog hulp nodig bij je studiekeuze? Wij helpen je graag op onze Open Dag op donderdag 9 maart van 18.00-21.00 uur!

Deel deze pagina: