Jet Bussemaker prijst studenten bij MBO Utrecht tijdens nieuwjaarsreceptie World Skills NL

 “De Skills vakwedstrijden zijn een hele mooie vorm van excellent vakmanschap in het middelbaar beroepsonderwijs. Deze 39 kandidaten zijn fantastische ambassadeurs! Wees trots op wat je hebt bereikt, wees niet te bescheiden en neem anderen mee in je enthousiasme. We mogen in Nederland best iets meer uitstralen dat er hier geweldige dingen gebeuren.”
Dat zei minister Jet Bussemaker vrijdag 20 januari 2017 op de Nieuwjaarsreceptie van World SkillsNL bij MBO Utrecht. “Ik heb de afgelopen jaren flink in het mbo geïnvesteerd, maar ik zoek naar andere vormen om jonge talenten een plek te geven tijdens en na hun opleiding door excellentieprogramma’s verder te ontwikkelen,” aldus de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ambities waarmaken
Margreet Rookmaker (voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht) noemt WorldsSkills NL een fantastische organisatie die talenten de ruimte geeft om te excellereren in hun vakgebied. “Zij krijgen op dit podium een kans om als beginnend professional het beste uit zichzelf te halen en hun ambities waar te maken. Tegelijkertijd zet Skills Heroes de vakopleidingen in het mbo op de kaart.”

PaulvanderKlei_12229

Beste vakwerk
MBO Utrecht deed in 2016 voor het eerst mee in een vakdiscipline. De 22-jarige studente Nelleke Elskamp uit Zeist eindigde als nationaal kampioen. Daarna liet de beginnend verpleegkundige haar beste vakwerk zien bij Euroskills in Zweden en won ze zilver. Naast Nelleke wonnen negen andere Nederlandse studenten een medaille. WorldSkills NL zette iedereen tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het zonnetje. Ook maakten de deelnemende scholen kennis met nieuwe bestuursleden. “Wij zijn vereerd om de medaillewinnaars, mbo-scholen, minister Jet Bussemaker en de nieuwe voorzitter van WorldSkills NL Jan van Zijl (oud-voorzitter MBO Raad) te mogen ontvangen,” zei Margreet Rookmaker.

Visitekaartje
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers in alle richtingen en niveaus. Doel: aanstormend talent tot 25 jaar een podium geven en het beroepsonderwijs naar een hoger niveau tillen. “Deze jongeren zijn het visitekaartje van onze sector. Bij de Skills gaat het om een combinatie van ouderwets vakmanschap en onderwijs. Het zou een kroon op ons werk zijn als WorldSkills ooit in Nederland plaatsvindt, maar nu vieren we het succes van onze kandidaten bij Euroskills,” aldus Jan van Zijl.

PaulvanderKlei_12275

Huldiging
Na een video van 1,5 minuut over Euroskills begon de huldiging van team NL. Vervolgens reikte minister Jet Bussemaker samen met Jan van Zijl een aantal bronzen, zilveren en gouden medailles uit. Een paar kandidaten kregen een Medal of Excellence, omdat zij meer dan 500 punten (op hbo-niveau) hadden gescoord. Welke tips hebben jullie voor toekomstige deelnemers, vroeg de minister. “Goed voorbereiden.” Zorg dat je plezier hebt.” ”Voor mij is het mooiste dat ik deze medaille aan mijn nek kan hangen.” De minister:“ Veel vakmanschap komt neer op repeteren en daarbij is creativiteit onontbeerlijk. Creatieve vakmanschap en excellentie gaan hand in hand,” concludeerde Jet Bussemaker.

Daarna werden de teamcaptain en drie begeleiders naar voren gehaald. “Wij begonnen een beetje onbezonnen en een tikje naïef aan dit avontuur. Maar jullie geloofden in ons en stonden altijd voor ons klaar. Door jullie heb ik geleerd om dingen positief te bekijken,” zei Nelleke Elskamp. Na de huldiging verzamelde iedereen zich voor een groepsfoto. Na het officiële gedeelte konden de gasten bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje.

PaulvanderKlei_12262

Deel deze pagina: