Laptop eisen

Bij MBO Utrecht wordt het werken met digitale middelen gestimuleerd. Alle studenten (m.u.v. de entree opleidingen) zijn dan ook verplicht om een laptop aan te schaffen.

Je hebt de laptop nodig voor de lessen en het werken in projecten zowel op school, thuis als op stage. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden, hiermee besparen we op boekengeld. Afhankelijk van je opleiding zal je laptop aan bepaalde eisen moeten voldoen.

In verband met het thuisonderwijs is het noodzakelijk dat de laptop beschikt over een webcam of dat je een losse webcam aanschaft.

Campusshop
Op de Campusshop kun je je laptop bestellen. Je hoeft hier niet te bestellen, maar het is wel handig. Wanneer je MBO Utrecht selecteert, zie je namelijk in één oogopslag welke laptops geschikt zijn voor jouw opleiding. Daarnaast krijg je bij de Campusshop gratis twee jaar studentenservice, wanneer je laptop kapot gaat wordt deze binnen vijf werkdagen gemaakt. Wij raden je met klem aan een verzekering voor je laptop af te sluiten. MBO Utrecht is niet aansprakelijk voor diefstal en/of schade aan jouw laptop; bij de Campusshop kun je deze verzekering ook afsluiten. Iedere student heeft een kluisje tot zijn beschikking waar hij/zij de laptop veilig kan opbergen.

Laptop eisen MBO Utrecht

 • Herman Brood Academie

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2020/2021.

  Voor alle opleidingen geldt dat je MS Office (Windows en\of Mac) kunt installeren via het Office365 account dat via school wordt aangeboden. Meer informatie hierover kan je lezen op de licentiepagina.

  In verband met het thuisonderwijs is het noodzakelijk dat de laptop beschikt over een webcam of dat je een losse webcam aanschaft.

  Voor de opleidingen Artiest Popmuziek  raden wij de aanschaf van een MacBook aan.

  Voor de opleidingen Podium-/studiotechniek  raden wij de aanschaf van een MacBook of Windows-laptop aan. Let wel op voldoende processorkracht en geheugen. (Zie onder)

  Voor de opleiding Music Industry Professional is ook een reguliere laptop voldoende.

  Apple heeft al jaren een sterke positie in de creatieve beroepssector. Denk hierbij aan grafische bewerkingen, en vooral audio- en videotoepassingen. In principe voldoet elk type MacBook Pro dat nu verkrijgbaar is voor onderwijsdoeleinden.

  Mac:MacBook, vanaf Intel® Core i5 processor,
  met ruim werkgeheugen (minstens 8 GB)
  USB-poort of verloop voor iLok 2 autorisatie
  Windows:64 bit Windows vanaf Intel® Core i5 processor
  met ruim werkgeheugen (minstens 8 GB) .
  USB-poort of verloop voor iLok 2 autorisatie

   

 • ICT Academie

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2020/2021

  Let op:
  Voor alle opleidingen geldt dat je MS Office (Windows en\of Mac) kunt installeren via het Office365 account dat via school wordt aangeboden.

  In verband met het thuisonderwijs is het noodzakelijk dat de laptop beschikt over een webcam of dat je een losse webcam aanschaft.

  Bij de ICT Academie heb je een laptop nodig. Welke laptop je kiest, hangt natuurlijk af van een aantal factoren, waarbij de inhoud van je portemonnee een belangrijke rol speelt. Om je een beetje te helpen bij de keuze hebben we voor de verschillende opleidingen de laptop wensen op een rijtje gezet. Als jouw laptop niet aan deze wensen voldoet, dan kan het zijn dat je (delen van) de lessen niet goed kunt volgen.

  Voor de niveau 2 opleidingen kun je een gewone laptop aanschaffen. Let op: de laptop moet op Windows 10 draaien. Een Chromebook is dus sowieso niet geschikt. Een Macbook kan, als daar Windows 10 op geïnstalleerd is (via bijvoorbeeld Bootcamp).

  Opleidingen op niveau 3 en 4 stellen wat zwaardere eisen aan je laptop. Als je misschien wilt doorstromen naar een hogere opleiding is dat dus iets om rekening mee te houden (mocht je een nieuwe laptop gaan kopen).

  Voor de niveau 2 opleiding: Medewerker beheer ICT Helpdesk,
  niveau 3 opleiding: Allround medewerker IT systems and devices en
  niveau 4: Expert IT systems and devices gelden de volgende eisen:

  • Processor (CPU): Intel i5 (of vergelijkbaar)
  • Geheugen (RAM): 8GB (voorkeur 16 GB)
  • Harddisk (HD/SSD): minimaal 500 GB (SSD)

  Voor de niveau 4 opleidingen Software Developer gelden de volgende eisen:

  • Wij adviseren één van de volgende merken: HP, DELL, ASUS, MSI of AlienWare.
  • Intel I5 of I7 Quad core processor – 6e generatie of hoger (Minimaal 4 cijfers in de processorcode bv. I5-6200 of I7-6500)
  • Zowel hardwarematig als softwarematige ondersteuning voor 64 bit virtuele systemen
  • NVidia of ATI Grafische kaart met minimaal 2 GB videogeheugen met minimaal OpenGL 4 ondersteuning.
  • 8 GB werkgeheugen of meer
  • 500 GB of meer harde schijf (bij voorkeur SSD)
  • Bouwjaar 2018 of later

  Een laptop met deze specificaties kan worden aangeschaft voor rond de 800 euro.

 • Academie voor Techniek

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2020/2021

  Voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouwkunde of Technicus Engineering op niveau 4 BOL heb je een laptop nodig.

  In verband met het thuisonderwijs is het noodzakelijk dat de laptop beschikt over een webcam of dat je een losse webcam aanschaft.

  Op deze laptop met een besturingssysteem van 64-bit, Windows 10, draait een Office-pakket (via MBO Utrecht) en verschillende teken- en modeleringspakketten als Inventor, Revit, AutoCAD en Sketch-up (via MBO Utrecht). Autodesksoftware is gebaseerd op Windowsbesturing. Deze zijn niet/slecht compitabel met een Apple-Mac. Daarom raden wij een Apple-Mac af.

  Minimale eisen:

  • Intel I7 Quad core processor 3e generatie of hoger
  • Nvidia of ATI grafische kaart met 2GB videogeheugen.
  • vanaf 8 GB werkgeheugen,
  • 512 of 256 GB harde schijf (bij voorkeur SSD),
  • 15 inch of 17 inch beeldscherm
  • verschillende USB ingangen en muis (met snoer), HDMI ingang
  • De accu moet verschillende uren zonder stroom kunnen functioneren.
 • Overige opleidingen

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2020/2021.

  Om je opleiding te volgen adviseren wij je een laptop met een recente Windows versie. Met de volgende minimale specificaties:

  1. Minimale schermresolutie: 1024 x 768
  2. Minimale schermgrootte: 12″
  3. Invoermogelijkheden: Toetsenbord & Muis
  4. Netwerk: beschikking over WiFi (IEEE 802.11n)
  5. Ondersteund operatingssysteem* welke nog onder actief beheer van de leverancier valt
  6. Voldoende krachtig om video & geluid zonder schokken af te kunnen spelen.
  7. In verband met het thuisonderwijs is het noodzakelijk dat de laptop beschikt over een webcam.

  *We adviseren om Windows 10 te installeren.

  Dyslexie
  Voor studenten met dyslexie is er speciale software beschikbaar. Om deze software te draaien op je eigen laptop zijn er enkele extra eisen. Kijk voor de meest recente eisen op de site van de leverancier.

  Macbook
  Het is mogelijk om gebruik te maken van een Macbook van Apple.

  Tablet
  Alleen voor de opleidingen van de Utrechtse Dansacademie is er de optie om een tablet aan te schaffen. Hierbij moet de minimale schermgrootte 11,6 inch zijn.
  Let op: Dit zal de ervaring voor het werken met de digitale leermiddelen kunnen verminderen aangezien een aantal systemen niet gemaakt zijn voor tablets.