Laptop eisen

Bij MBO Utrecht wordt het werken met digitale middelen gestimuleerd. Alle studenten (m.u.v. de entree opleidingen) zijn dan ook verplicht om een laptop aan te schaffen.

Je hebt de laptop nodig voor de lessen en het werken in projecten zowel op school, thuis als op stage. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden, hiermee besparen we op boekengeld. Afhankelijk van je opleiding zal je laptop aan bepaalde eisen moeten voldoen. Voor alle opleidingen geldt dat je MS Office (Windows en\of Mac) kunt installeren via het Office365 account dat via school wordt aangeboden.

Hardware
Wij adviseren geen leveranciers, maar wij raden je met klem aan een verzekering voor je laptop af te sluiten. MBO Utrecht is niet aansprakelijk voor diefstal en/of schade aan jouw laptop; let goed op de voorwaarden in de polis. Iedere student heeft een kluisje tot zijn beschikking waar hij/zij de laptop veilig kan opbergen.

Laptop eisen MBO Utrecht

 • Herman Brood Academie

  Voor de opleidingen Artiest Popmuziek en Podium/Studiotechniek raden wij de aanschaf van een MacBook aan. Voor de opleiding Management Popmuziek is ook een reguliere laptop voldoende.

  Apple heeft al jaren een sterke positie in de creatieve beroepssector. Denk hierbij aan grafische bewerkingen, en vooral audio- en videotoepassingen. In principe voldoet elk type MacBook Pro dat nu verkrijgbaar is voor onderwijsdoeleinden. Gezien de beperkte opslagruimte en het ontbreken van een firewire aansluiting raden wij de MacBook Air echter af.

  Voor alle studenten, die aan de slag willen gaan met audiosoftware als Logic, Ableton of Pro Tools e.d. is extra werkgeheugen een goede investering omdat je in je toekomstige beroepspraktijk steeds meer vermogen van je laptop nodig zult hebben. Dat geldt met name voor studenten in de disciplines Beat Creator, Dance Composing en de studenten Podium/Studiotechniek, die zich in studiotechniek willen specialiseren.

  • Mac: MacBook, vanaf Intel® Core i5 processor, met ruim werkgeheugen (minstens 8 GB) USB-poort of verloop voor iLok 2 autorisatie
  • Windows: 64 bit Windows vanaf Intel® Core i5 processor met ruim werkgeheugen (minstens 8 GB) . USB-poort of verloop voor iLok 2 autorisatie

  Leveranciers

  Wij adviseren geen leveranciers, maar bij verschillende winkels is het mogelijk om korting te krijgen op Mac Books als je student bent van MBO Utrecht.

 • ICT Academie

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2019-2020

  Bij de ICT Academie heb je een laptop nodig. Welke laptop je kiest, hangt natuurlijk af van een aantal factoren, waarbij de inhoud van je portemonnee een belangrijke rol speelt. Om je een beetje te helpen bij de keuze hebben we voor de verschillende opleidingen de laptop wensen op een rijtje gezet. Als jouw laptop niet aan deze wensen voldoet, dan kan het zijn dat je (delen van) de lessen niet goed kunt volgen.

  Voor de niveau 2 opleidingen kun je een gewone laptop aanschaffen. Let op, de laptop moet Windows 10 draaien! Een Chromebook is dus sowieso niet geschikt. Een Macbook kan, als daar Windows 10 op geïnstalleerd is (via bijvoorbeeld Bootcamp).

  Opleidingen op niveau 3 en 4 stellen wat zwaardere eisen aan je laptop. Als je misschien wilt doorstromen naar een hogere opleiding is dat dus iets om rekening mee te houden (mocht je een nieuwe laptop gaan kopen).

  Voor de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT systems and devices en niveau 4 Expert IT systems and devices gelden de volgende eisen:

  • Intel i5 of i7 Quad core processor – 4e generatie of hoger (Minimaal 4 cijfers in de processorcode bv. I5-5300 of I7-5300)
  • 8 GB werkgeheugen, bij voorkeur 16 GB
  • Zowel hardwarematig als softwarematige ondersteuning voor 64bit virtuele systemen
  • 500 GB of meer harde schijf (bij voorkeur SSD)

  Voor de niveau 4 opleidingen Software Developer gelden de volgende eisen:

  • Wij adviseren één van de volgende merken: HP, DELL, ASUS, MSI of AlienWare.
  • Intel I5 of I7 Quad core processor – 6e generatie of hoger (Minimaal 4 cijfers in de processorcode bv. I5-6200 of I7-6500)
  • Zowel hardwarematig als softwarematige ondersteuning voor 64 bit virtuele systemen
  • NVidia of ATI Grafische kaart met minimaal 2 GB videogeheugen met minimaal OpenGL 4 ondersteuning.
  • 8 GB werkgeheugen of meer
  • 500 GB of meer harde schijf (bij voorkeur SSD)
  • Bouwjaar 2018 of later

  Een laptop met deze specificaties kan worden aangeschaft voor rond de 800 euro.

 • Academie voor Techniek

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2019-2020

  Voor een opleiding Bouwkunde, Robotica en Technicus Engineering op niveau 4 is een laptop benodigd. Op deze laptop met een besturingssysteem van 64-bit, Windows 8 of 10, draait een Office pakket (via MBO Utrecht) en verschillende begrotings- en planningsapplicaties, teken- en modeleringspakketten, Sketch-up, Autocad, Revit (via MBO Utrecht). Een Apple-Mac wordt ten zeerste afgeraden.

  Minimale eisen:

  • Intel I7 Quad core processor 3e generatie of hoger
  • Nvidia of ATI grafische kaart met 2GB videogeheugen.
  • vanaf 8 GB werkgeheugen,
  • 512 of 256 GB harde schijf (bij voorkeur SSD),
  • 15 inch of 17 inch beeldscherm
  • verschillende USB ingangen en muis (met snoer), HDMI ingang
  • De accu moet verschillende uren zonder stroom kunnen functioneren.
 • Overige opleidingen

  Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2019-2020.

  Om je opleiding te volgen adviseren wij je een laptop met een recente Windows versie. Met de volgende minimale specificaties:

  1. Minimale schermresolutie: 1024 x 768
  2. Minimale schermgrootte: 12″
  3. Invoermogelijkheden: Toetsenbord & Muis
  4. Netwerk: beschikking over WiFi (IEEE 802.11n)
  5. Ondersteund operatingssysteem* welke nog onder actief beheer van de leverancier valt
  6. Voldoende krachtig om video & geluid zonder schokken af te kunnen spelen;
  7. Informatieopslag: ±50 MB voor installatie van de Citrix Receiver.

  *We adviseren om Windows 10 te installeren.

  Dyslexie
  Voor studenten met dyslexie is er speciale software beschikbaar. Om deze software te draaien op je eigen laptop zijn er enkele extra eisen. Kijk voor de meest recente eisen op de site van de leverancier.

  Macbook
  Het is mogelijk om gebruik te maken van een Macbook van Apple.

  Tablet
  Alleen voor de opleidingen van de Utrechtse Dansacademie is er de optie om een tablet aan te schaffen. Hierbij moet de minimale schermgrootte 11,6 inch zijn.

  Let op: dit zal de ervaring voor het werken met de digitale leermiddelen kunnen verminderen aangezien een aantal systemen niet gemaakt zijn voor tablets.