Lukas Bennink van MBO Utrecht rekent in boek af met pestverleden

“Op iedere school zitten jongeren die elke dag gepest, uitgescholden en gekleineerd worden. Bijna niemand weet wie de slachtoffers zijn, want zij schamen zich. Ik zeg: doe je mond open, verberg het niet langer. Praat met een docent, vriend of je ouders. Het houdt zelden vanzelf op.”

De 20-jarige student Lukas Bennink heeft zijn nare ervaringen met pesten vastgelegd in het indringende autobiografisch boek Hartenbrekers. Hij vertelt daarin over de twee afschuwelijkste jaren uit zijn leven en de periode daarna. De auteur gaat in op alles wat jongeren bezighoudt, zoals liefde, haat, verraad en seksualiteit.”

Masker
“Dit is een licht boekje van 135 bladzijden met een zware inhoud. Bij mij begonnen de treiterijen op mijn dertiende in de eerste klas van de middelbare school. Ik werd twee jaar lang dagelijks geterroriseerd door ‘de jongensgroep.’ Niemand merkte iets. Thuis hield ik een masker op en durfde niets aan mijn ouders, broer of zus te vertellen. Ik schaamde me, had geen vrienden en stortte me op mijn huiswerk. Maar ik was zó eenzaam en wilde een eind aan mijn leven maken. Gelukkig stopte het pesten toen ik smoorverliefd werd op een meisje. Door haar kreeg ik zelfvertrouwen. Met mijn boek wil ik pestdaders confronteren met wat zij veroorzaken. In het laatste hoofdstuk geef ik ook praktische tips aan slachtoffers.”

Positief
Lukas Bennink krijgt op school veel positieve reacties. De student zit in het tweede jaar van de MHBO-opleiding Journalistiek en Communicatie. Docent en teamcoördinator Anne Marie van Rooijen: “Ik vond het echt leuk om hem te begeleiden, omdat ik hem nooit aan het werk hoefde te zetten. Hij heeft een goede verhouding van humor, concentratie en ambitie,” aldus de docent. Als het aan de student zelf ligt, verdient hij over vijf jaar zijn brood met zijn eigen boeken.

Social media
De release van Hartenbrekers is op 2 november, een symbolische datum. Op Allerzielen herdenken Rooms-katholieken de overledenen. ”Ik herdenk die dag iedereen die door pesterijen aan zelfdoding heeft gedaan. Door de groei van social media als Twitter, Facebook en Whatsapp is het gepest alleen maar krachtiger geworden.” Hartenbrekers is vanaf 2 november te koop bij Bruna.nl, Ako.nl en Bol.com. De Nederlandstalige versie van uitgeverij U2pi BV in Den Haag verschijnt in Nederland, België en Duitsland.

Noot voor de redactie
Meer informatie: Daphne Koorman, Adviseur Marketing & Communicatie MBO Utrecht
D.Koorman@mboutrecht.nl, 06–11 74 65 16

Poster-Lukas-Bennink-MBO-Utrecht

Deel deze pagina: