Mbo Engineering

Onze samenleving zit vol met technische snufjes, bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens en zelfs robots. Bij de opleiding mbo Engineering leer je alles over techniek. Als technicus leer je machines te bouwen en te programmeren. Je leert ook werken met CAD programma’s (een programma voor technische tekeningen) zodat je in het werkveld onderdelen kunt ontwerpen en ook nog eens zelfstandig kan maken. Je wordt onderdeel van een complete technische samenleving.

Mbo Engineering

Wat leer je bij mbo Engineering?

Het onderwijs op school sluit goed aan op de praktijk. Tijdens de opleiding mbo Technicus krijg je vakken als elektronica en mechanica en leer je ontwerpen in 3D. Ook kom je van alles te weten over hoe je robots moet besturen en installeren en krijg je les in datacommunicatie en mechanica.

Daarnaast volg je algemene vakken en verdiep je je via projecten in specifieke thema’s. In de lessen is er ook veel ruimte om kennis en ervaring uit de praktijk uit te wisselen. Dit kan doordat de docenten zelf in de praktijk werken of werkten én doordat jij en je medestudenten zelf veel ervaring opdoen in de praktijk.

Leren in de praktijk

Bij MBO Utrecht gaan we er vanuit dat je het beste leert, als dat wat je geleerd hebt, gelijk in de praktijk mag uitproberen. Daarom leiden we op in en samen met de beroepspraktijk. Alles wat je leert bij de opleiding mbo Engineering kan je meteen uitbreiden tijdens stages. Om goed voorbereid de praktijk in te gaan, krijg je in je eerste leerjaar tot mbo Technicus alle fijne kneepjes van het brede vak te leren. In het tweede leerjaar kan je dan met een rugzak vol kennis in de praktijk nog meer ervaring gaan opdoen. bijvoorbeeld bij een metaalbewerkingsbedrijf of een bedrijf op het gebied van automatisering.

Waar ga je later werken?

Aan het einde van de opleiding heb je het vak mbo Technicus onder de knie. Je kan als mbo Technicus robots installeren en aansturen. Je kan technische tekeningen maken met  CAD programma’s. Verder kan je bij bedrijven aan de slag die alles doen met automatisering processen.

Met het diploma mbo Technicus kun je gaan werken in de techniek. Je kan bijvoorbeeld werken als verantwoordelijke voor het ontwerpen van een nieuwe installatie. Of misschien bouw jij wel een nieuwe machine of robot. Als het tekenen van ontwerpen bij jou blijkt te passen, zou je ook die richting op kunnen gaan. Er is veel mogelijk. Kortom: met een technische opleiding kun je alle kanten op. Doorleren aan de hbo zou ook nog kunnen.

Echt iets voor jou?

De opleiding Mbo Technicus is iets voor jou als je graag in de techniek aan de slag wilt. Daarnaast heb je een liefde voor exacte vakken en heb je technisch inzicht. Je bent nieuwsgierig naar hoe machines werken van binnen en van buiten. Je bent creatief en werkt secuur.

Aan het begin van je mbo technicus opleiding kun je kiezen tussen twee richtingen:

Mbo Technicus Robotica

Deze BOL-opleiding duurt vier jaar. Je komt van alles te weten over smart machines, robotbesturing, datacommunicatie en mechanica.

Mbo Technicus Engineering

Deze kant van de opleiding duurt vier jaar. Bij Engineering leer je vooral van alles over het ontwerpen van zowel installaties in gebouwen als machines en mechanische constructies. Ook leer je deze installaties en machines elektronisch te besturen. Na 2,5 jaar kies je een specialisatie.

Lees meer over Mbo Technicus Engineering of over mbo Technicus Robotica.

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.

Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.

Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben jij straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Lees meer over MBO Utrecht.

 

Waarom kies je voor de opleiding mbo Technicus bij MBO Utrecht?

 1. Persoonlijke aandacht

  Onze docenten weten wie je bent en hoe je heet. Je hebt altijd rechtstreeks contact met je docenten stagebegeleider.

 2. Opleiding op maat

  Leren doe je op jouw tempo. We kijken samen met naar wat jij nodig hebt om straks met je  diploma mbo Technicus van school te gaan. Extra begeleiding kun je altijd krijgen.

 3. Docenten uit de praktijk

  Al onze vakdocenten zijn zelf technicus en hebben er dus veel verstand van. Ze werken of werkten in de techniek. Je krijgt regelmatig les van iemand uit een bedrijf.

 4. Samenwerking in de wijk

  Wij werken samen met bekende bedrijven in de wijk en regio.