Mbo ICT

De wereld digitaliseert steeds meer. De computer is het hart van een bedrijf, organisatie en werkplek: bijna niemand kan meer zonder. Bij onze mbo ICT-opleidingen leer je alles op het gebied van computers, programmeren en het maken van games. Een mbo ICT-er leert niet alleen het programmeren, maar ook het verhelpen van ICT-problemen. Op die manier kun je mensen met een ICT-vraag goed verder helpen.

MBO ICT

Wat leer je bij mbo ICT?

Het onderwijs op school sluit goed aan bij de praktijk. Tijdens de mbo ICT-opleiding volg je vakken als webdevelopment en netwerkbeheer. Je bent bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorgt ervoor dat netwerken goed werken. Je kunt verschillende opleidingen volgen in niveau 2,3 en 4. Zo heb je de opleidingen Software developer, Allround medewerker IT systems and devices, Expert medewerker IT systems and devices en Medewerker ICT support.

Je volgt algemene vakken en je verdiept je via projecten in specifieke thema’s. In de lessen is er ook veel ruimte om kennis en ervaring uit de praktijk uit te wisselen. Dit kan doordat de docenten zelf in de praktijk werken of werkten én doordat jij en je medestudenten zelf veel ervaring opdoen in de praktijk.

Leren in de praktijk

Ervaring in de praktijk vinden we belangrijk. Zo kun je dat wat je geleerd hebt, meteen in de praktijk toepassen. Daarom leiden we op in en met de beroepspraktijk. Dat betekent dat je op stage ervaring op gaat doen. Bij de mbo ICT opleiding ga je werkervaring opdoen bij ict-bedrijven, maar ook bij bedrijven die veel met computers werken. Er is dus heel veel mogelijk.

In het laatste gedeelte van de mbo ICT opleiding mag je de theorie die je geleerd hebt op school echt gaan toepassen in het werkveld. Bij de niveau 2-opleiding Medewerker ICT support loop je bijvoorbeeld in de laatste fase van de opleiding gemiddeld twee dagen in de week stage. Bij de niveau 3-opleiding Allround medewerker IT systems and devices loop je in je laatste jaar het hele jaar 3 tot 4 dagen stage. Bij de niveau 4-opleiding Software developer loop je ook in je laatste jaar 3 tot 4 dagen stage. Bij de niveau 4-opleiding Expert medewerker IT systems and devices loop je in jaar 3 en 4 zo’n vier dagen per week stage. Dit allemaal om genoeg praktijkervaring op te doen voordat je je diploma haalt. Hierdoor ga je goed voorbereid aan de slag als mbo ICT-er.

Waar ga je later werken?

Aan het einde van de opleiding heb je het vak van ICT’er onder de knie. Je kan als mbo ICT-er professioneel omgaan met computers en devices, websites bouwen, netwerken onderhouden en nog veel meer. Het is maar net welke mbo ICT opleiding je hebt gekozen. Per opleiding specialiseer je jezelf.

Hierdoor kun je met het diploma mbo ICT-er gaan werken op veel verschillende plekken, zoals een ICT-afdeling van een bedrijf of bij een computerwinkel. Maar je kunt ook werken op een school als ondersteunend medewerker of in een bedrijf als installateur of technisch medewerker elektronica. Ook kun je na de mbo ICT-opleidingen gaan werken als junior developer en meewerken aan het bouwen van websites, apps of games.

Echt iets voor jou?

De mbo ICT-opleiding tot is echt iets voor jou als je van computers of devices houdt, geïnteresseerd bent in online technologie of een echte gamer bent. Je bent online minded en zou graag van je beroep je hobby willen maken. Een mbo ict-er wil graag in de praktijk leren.

Er zijn vier verschillende opleidingen ICT.

Lees meer over de mbo ICT academie bij MBO Utrecht.

Mbo Medewerker ICT support

Deze opleiding duurt één of twee jaar op mbo niveau 2. Tijdens de opleiding leer je van alles wat met ICT en Elektro te maken heeft. In de laatste periode van de ICT-opleiding loop je twee dagen in de week stage.

Lees meer over Medewerker ICT support.

Mbo Software developer

Deze niveau 4 BOL-opleiding duurt drie tot vier jaar. Je leert hoe je zelfstandig apps, games of webapplicaties kunt maken met behulp van frameworks en object georiënteerd programmeren. Je gaat stagelopen bij een bedrijf in jouw leergebied.

Lees meer over Software developer.

Mbo Expert medewerker IT systems and devices

Tijdens deze drie à vierjarige opleiding op mbo niveau 4 leer je meer over hardware. Je kan je ook nog specialiseren aan het einde van het eerste leerjaar. Daarnaast loop je in de laatste fase van je studie stage.

Lees meer over Expert medewerker IT systems and devices.

Mbo Allround medewerker IT systems and devices

Deze mbo niveau 3-opleiding duurt twee jaar. Je leert computerproblemen op te lossen, van binnen en van buiten. In het laatste jaar loop je drie tot vier dagen in de week stage.

Lees meer over Allround medewerker IT systems and devices.

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.

Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.

Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben jij straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Lees meer over MBO Utrecht.

 

Waarom kies je voor de opleiding ICT bij MBO Utrecht?

  1. Persoonlijke aandacht

    Wij houden onze studenten altijd in beeld, zowel op school, als op stage. Je kunt heel makkelijk contact zoeken met (mede)studenten, docenten en je stagebegeleider.

  2. Opleiding op maat

    We kijken samen met jou naar wat jij nodig hebt om deze ict-opleiding met succes af te maken. We kunnen dat doen in de vorm van extra begeleiding, maar ook door je meer uitdaging te geven. Alles op jouw eigen tempo.

  3. Docenten uit de praktijk

    Al onze vakdocenten zijn zelf ict-er en hebben er dus veel verstand van. Ze werken of werkten in de ict. Daarnaast zorgen wij voor een goede connectie en nodigen wij mensen vanuit het werkveld uit om op school les te geven.