Mijn mbo-opleiding Bouwkunde was een hele mooie basis voor het hbo

“Ik wil mijn hele leven al binnenhuisarchitect worden. Als kleine meid droomde ik van witte ruimtes waar witte blokken in zweefden. In mijn dromen was ik hiermee aan het spelen, bouwen, verschuiven en ordenen. Door mijn studies gingen mijn ogen pas goed open. Ik wilde echt iets doen met mijn grote liefde voor het vormgeven van ruimte. Ik ben zo gelukkig dat dit is gelukt!”

Tanya van Leeuwen (35 jaar) uit Culemborg haalde in 2000 haar diploma Bouwkunde en Ontwerp bij Scutos (nu MBO Utrecht). Daarna stoomde ze van het mbo door naar het hbo. Tanya van Leeuwen InterieurArchitectuur BV is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een volwassen bureau met drie medewerkers. Het bedrijf richt zich op nieuwbouw, aanbouw, verbouw, renovatie, meubelontwerp, lichtontwerp, inrichting en projectmanagement voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

Warm bad
De oud-studente zegt dat het succes haar niet is komen aanwaaien. Ze heeft op het mbo enorm moeten vechten om haar opleiding met succes af te maken. “Het ging zeker niet vanzelf. Gelukkig deden de docenten er alles aan om mij er doorheen te slepen. Ik heb hun begeleiding als een warm bad ervaren. Daardoor had ik de moed om door te gaan en mijn diploma te halen. Ik ben zo blij dat ik onderweg niet heb opgegeven.”

foto-tanya

Fotograaf: Ruud Dilling

Best pittig
Tanya van Leeuwen vond de exacte kant van Bouwkunde heel pittig door vakken als bouwfysica en constructieberekenen. “De docenten op de Columbuslaan hebben mij zo geholpen en gesteund. Bouw Hoogteijling is voor mij een gouden man geweest.” De opleiding heeft drie profielen: Vormgeving, Design & Architectuur, Management & Makelaardij en Bouwkunde regulier. Bij de opleiding Vormgeving is het vak interieurarchitectuur razend populair.

Mooie basis
Na het MBP ging Tanya van Leeuwen door naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar deed ze HBO Spatial Design (=ruimtelijke vormgeving). “Doorleren lag voor de hand en het sloot naadloos aan op het pad naar mijn droombaan als interieurarchitect. De overstap naar HBO bleek een goede keuze, het paste bij mij. Anders dan op het MBO stond expressie en het ontwikkelen van je creativiteit op de Kunstacademie centraal. Veel studenten van het MBO vinden dit lastig, omdat het minder concreet is. Voor mij was de ruimte die we hier in kregen erg spannend en uitdagend. Het middelbaar beroepsonderwijs bleek een mooie basis voor de Kunstacademie. Ik heb me daar op creatief vlak zo ontwikkeld. Het opzetten van een eigen bedrijf was, nadat ik mijn diploma gehaald had, dan ook weer een logische volgende stap. Ondernemerschap is ons thuis met de paplepel ingegoten.”

Passie
In de afgelopen jaren gaf de oud-student een aantal keren bij MBO-Utrecht als gastdocent les. “Dat was niet alleen erg leuk, maar ook zo herkenbaar! Ik zeg tegen jongeren: blijf zien waar je passie voor dit prachtige beroep ligt. Als je weet waar je deze opleiding voor doet, houd je alles beter vol en dan geef je niet op als het een keer tegenzit,”vindt Tanya van Leeuwen.

img_7979

Deel deze pagina: