MBO Utrecht komt in actie tegen onrecht!

De studenten van de Utrechtse Zorgacademie en de Academie voor Welzijn hebben op dinsdag 20 december 2016 mee gedaan aan de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International. Met veel enthousiasme schreven er meer dan 400 studenten mee. Zij schreven kaarten met bemoedigende teksten, om de mensen die onterecht vastzitten een hart onder de riem te steken.
Op tien december was het de dag van de mensenrechten en MBO Utrecht wilde dit niet ongestoord voorbij laten gaan. Vandaar dat de aula van Australiëlaan 25 de hele dag werd gebruikt om te schrijven. “Ik ken deze mensen niet persoonlijk, maar ik heb hun verhaal gelezen. Daarom ben ik blij dat ik iets voor hen kan betekenen. Door het lezen van deze brieven weten zij dat ze niet alleen zijn. ” Aldus Dudu (19) student Verpleegkunde.

En maar pennen
Om kwart voor tien ’s ochtends ging de schrijfmarathon van start. Een week voor de schrijfmarathon kregen de studenten de tijd om de verhalen te lezen van tien mensen die onterecht vastzitten en vervolgens een brief te schrijven naar de overheid om schending van mensenrechten tegen te gaan. Naast brieven voor de overheid schreven de studenten groetenkaartjes naar de mensen die onterecht vastzitten. Tot 16.00 uur werd er volop geschreven met kerstmuziek aan en kon iedereen genieten van verse stroopwafels met koffie en thee.

Moed
Laila (20) student Pedagogisch Medewerker vindt het niet raar om voor mensen te schrijven die ze niet kent. “Het gaat om mensenrechten en dan maakt het niet uit of ik diegene ken of niet. Na het lezen van de brieven voelen deze mensen zich hopelijk gehoord en krijgen ze weer moed.”

Opkomen voor je medemens
“Ik vind het heel mooi dat Utrechtse Zorgacademie en de Academie voor Welzijn hier aandacht aan besteden. De mensen die dit lezen zullen dankbaar zijn dat er aan hen gedacht wordt,” vertelt Rebecca Slagmolen (19) student Verpleegkunde.

Dat vindt Hardy Monano ook. “Het is een heel mooi gebaar om op te komen voor de vrijheid van je medemens. Ik ben blij dat ik iets voor een ander kan betekenen, vooral tijdens de feestdagen. Ik hoop dat de mensen zich gesteund voelen door ons.”

Bewustwording
“Tijdens een vergadering kwam een collega met het idee om mee te doen met de schrijfmarathon van Amnesty International. In het kader van burgerschap willen wij de studenten bewust laten worden van onrecht in de wereld. Het is belangrijk om iets te doen voor een ander en te beseffen dat het in Nederland heel goed is geregeld. De studenten hebben tijdens Burgerschap ook gastlessen gehad van Amnesty International. “Aldus Esmee Koppen, docent omgangskunde van de Utrechtse Zorg Academie.

Om 16.30 uur werd er bekendgemaakt hoeveel brieven er zijn geschreven. De uiteindelijke opbrengst aan groetenkaarten van de schrijfmarathon op MBO Utrecht in Australiëlaan 25 is 311. En er zijn 641 brieven geschreven voor de overheid. Vorig jaar zijn 7 van de 10 mensen die onterecht vastzaten, vrijgekomen mede door de brieven van de Amnesty International schrijfmarathon.

image2

 

image3

Deel deze pagina: