Mini-symposium “kom kijken, kom leren om ouderenmishandeling te weren!”

In Nederland wordt naar schatting één op de twintig ouderen boven de 65 jaar mishandeld. Dat gebeurt meestal door iemand uit de privésfeer of door een hulpverlener. Welke tools heb je als “beginnend” Verzorgende of Verpleegkundige nodig om dit te kunnen signaleren? Deze vraag stond centraal bij het mini-symposium van de Utrechtse Zorgacademie. Het symposium werd georganiseerd door en voor studenten van de Utrechtse Zorgacademie.

Kom kijken, kom leren
“Ouderenmishandeling komt vaker voor dan je denkt. Wij wilden met ons minisymposium zorgen dat iedere zorgverlener de juiste tools bezit om dit te kunnen signaleren. Het is belangrijk dat wij na onze opleiding voldoende kennis in huis hebben over hoe we hier in de beroepspraktijk mee om moeten gaan” vertelt een van de projectmanager Gijs Zuiderwijk.

Misbruik
De workshops gaan over lichamelijk, psychisch, financieel en seksueel misbruik. Daarnaast waren er twee gastsprekers van de organisatie “Veilig Thuis”. Daarin kwamen veel schrijnende voorbeelden over ouderen naar boven met lichamelijke, psychisch of materiële schade.

Meldpunt
“Volgens de ANBO worden veel ouderen boven de 65 jaar mishandeld of financieel uitgebuit door verzorgenden of familie. Daarom is het goed dat jullie vandaag enkele praktijkverhalen horen. Veilig Thuis is een advies- en meldpunt voor 0 tot 100 jaar. Onze organisatie geeft advies, consult, onderzoekt meldingen en zorgt voor begeleiding bij kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. Ook is er een crisisdienst die dag en nacht open is,”zegt Pleuni Postman, medewerker en onderzoeker van Veilig Thuis.

Enthousiast
Yael Visser die ook projectmanager was bij dit project, is na de eerste workshopronde even snel een rondje langs de klassen gaan maken. “Ik hoor vanuit de groepen enthousiaste reacties. Ook de docenten waren bij de voorbereidingen al enthousiast over onze aanpak. Ik denk dat het heel goed is dat we het onderwerp ouderenmishandeling extra onder de aandacht brengen.”

Tools
Docent en begeleider van dit project Lizette Bazen onderschrijft haar woorden. “Ik ben vandaag supertrots op iedereen. Onze studenten hebben een leuk en mooi minisymposium neergezet, het is toegankelijk en leuk gebracht. We mogen met zijn allen heel trots op dit resultaat zijn. Daarnaast denk ik dat het goed is dat wij onze studenten zo goed mogelijk op een actueel thema als ouderenmishandeling voorbereiden. Er gaan steeds meer studenten na hun opleiding bij de UZA in de thuiszorg werken. Dan is het belangrijk dat ze hiervan op de hoogte zijn en weten welke wegen ze moeten bewandelen als ze een verdenking op mishandeling hebben.

Deel deze pagina: