Nationaal vakkampioen Verpleegkunde: Nelleke Elskamp wint zilver bij EuroSkills in Zweden

Nelleke Elskamp van de Utrechtse Zorgacademie bij MBO Utrecht heeft een zilveren medaille gewonnen tijdens EuroSkills in Zweden. De 22-jarige studente uit Zeist liet haar beste vakwerk zien als beginnend verpleegkundige. Dat gebeurde in een spannende wedstrijd op 1, 2 en 3 december 2016 in Götenbörg in Zweden. In totaal namen 500 deelnemers uit 28 landen deel aan EuroSkills, onder wie 39 Nederlanders.

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers in alle richtingen en niveaus. Het doel hiervan is om aanstormend talent tot 25 jaar een podium te geven en het beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Alle nationale kampioenen gingen begin december de strijd met elkaar aan bij EuroSkills in Zweden. In totaal wonnen de Nederlandse mbo-studenten 3 keer goud, 4 keer zilver en 3 keer brons.

Groot avontuur
Nelleke Elskamp had nooit kunnen bedenken dat dit avontuur voor haar als leerling-verpleegkundige zo goed zou uitpakken. “Ik kreeg door de wedstrijden de kans om mij te ontwikkelen en mijn vakkennis onder tijdsdruk te verbeteren. Het hele traject was ontzettend leuk en een uitdaging. Door Skills weet ik nu dat ik goed op weg ben als beginnend beroepsbeoefenaar.Ik oefen dit beroep met hart en ziel uit en krijg de prachtige kans om dit uit te dragen naar anderen.”

Nelleke Elskamp

Extra getraind
Ze heeft de maanden vóór het EK volop getraind om extra ervaring op te doen voor de finale. Daarbij kreeg ze volop begeleiding van docenten van MBO Utrecht. Ze had een generale repetitie met een aantal acteurs om de casuïstiek optimaal voor te bereiden. Nelleke Elskamp moest voor de vakwedstrijden in totaal 150 trainingsuren aftikken en deed dit ook door mee te lopen op afdelingen Neurologie, Revalidatie en psychogeriatrie

“Het gaat bij (Euro)Skills niet om winnen of verliezen, maar om de strijd met jezelf aangaan en doorzetten. Dit draait om volhouden, niet opgeven en de kracht in jezelf vinden. Ik heb mijn uiterste best gedaan om een plek op het podium te bemachtigen. Maar echt winnen doe ik altijd. Winnaars zijn niet de mensen die nooit falen maar de mensen die nooit opgeven,” vindt de studente.

Topopleiding
Coach/begeleider Lianne Muis is heel erg trots op Nelleke Elskamp. “Met haar ambities triggert ze andere studenten om het beste uit zichzelf te halen. Ze is er enorm van gegroeid en het heeft haar gevormd tot de verpleegkundige die ze nu is. Bij Euroskills was de casuïstiek complex en Engelstalig. De afgelopen maanden heeft Nelleke keihard gewerkt, naast haar baan op de afdeling interne/longgeneeskunde in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Gelukkig kreeg ze daar ruimte om mee te doen aan de vakwedstrijden. We zijn onwijs trots dat zij onze Topopleiding Verpleegkunde op niveau 4 heeft afgerond, dat ze nationaal vakkampioen werd en dat ze tweede is geworden bij Euroskills.” zegt Lianne Muis.

Nelleke Elskamp

Deel deze pagina: