10 jaar – Waarom het jubileumjaar van MBO Utrecht voor student Demi extra speciaal is

31 juli 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de bijzondere verhalen en momenten uit tien jaar MBO Utrecht?

Het jaar waarin MBO Utrecht tien jaar bestaat, is ook voor Demi een extra bijzonder jaar. Niet vanwege het jubileum van de school, maar omdat zij in 2023 afstudeerde bij de opleiding Marketing en Communicatie.

Een spannend jaar

“Het examenjaar was best wel spannend”, geeft Demi toe. Basisvakken zoals Nederlands, Engels en rekenen waren in het tweede jaar al afgerond. Het derde jaar bestond alleen nog uit marketingvakken, een halfjaar BIZZNIZZ-project en stage. In BIZZNIZZ-project gaan studenten aan de slag met het uitvoeren van marketing- en communicatiewerkzaamheden voor echte bedrijven. “Als je het niet haalt, mag je geen stage lopen. Dat maakt het spannend.” Gelukkig vond Demi het project ook heel leerzaam. “Het is een hele leuke manier om bezig te zijn met het werkveld maar ondertussen wel gewoon begeleiding te krijgen van docenten.”

Het BIZZNIZZ-groepje van Demi ging aan de slag voor de Koninklijke Landmacht. “De Landmacht wilde meer vrouwen, ook een jongere groep tussen de 18-35 aanspreken. Wij hebben meegedacht over een campagne. We hebben posters en flyers gemaakt en studenten hebben ook een leuke video in elkaar gezet.”

Marketingervaring opdoen bij een speelgoedbedrijf

Na een half jaar BIZZNIZZ mocht Demi op stage. Het vinden van een geschikte stageplek was lastig. Er waren minder geschikte of actuele vacatures, en vaak kreeg Demi niet eens een reactie. Haar dyslexie maakte het extra lastig om ergens binnen te komen. Gelukkig kreeg zij hulp vanuit school. Via haar studieloopbaanbegeleider vond Demi een geweldige stageplek. Ze ging aan de slag bij Planethappy, een speelgoedbedrijf dat duurzaam speelgoed verkoopt.

Bij Planethappy deed Demi allerlei werkzaamheden die aansluiten bij haar opleiding. “Ik heb vooral op de marketingafdeling gewerkt aan de website, teksten aanpassen en schrijven, foto’s bewerken. Geholpen met social media, en nog veel meer.” Extra fijn was dat haar dyslexie geen enkel probleem was voor haar werkgever: “Dat was van tevoren al gezegd en dat was ook echt zo.”

De toekomst na MBO Utrecht

Vraag Demi naar het hoogtepunt van haar examenjaar en ze noemt direct haar eindstage. “Ondanks dat ik de gezelligheid van school miste. Het is eigenlijk raar dat je eindigt zonder je docenten te zien. Maar ik had een hele leuke eindstage en heb echt geproefd aan de werkervaring.” Uiteindelijk is het Demi’s droom om te werken voor televisie, het liefst voor een sportprogramma. Daarom gaat zij de hbo-opleiding journalistiek doen aan de Hogeschool Utrecht.

Naast veel kennis over marketing, neemt Demi ook een mooie overtuiging mee vanuit MBO Utrecht: “Dat je bijzonder bent. Wie je ook bent, wat je ook bent, hier voel je je ook echt bijzonder. Zo hebben docenten mij altijd behandeld, dat ik bijzonder ben en dat ik mezelf mag zijn.”

Benieuwd naar meer verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze allemaal via op ons YouTube kanaal of lees meer op onze nieuwspagina.