Bijzondere afsluiting Week van Zorg en Welzijn

21 maart 2018

‘Wat een vreselijk leuk initiatief! Goed dat jullie je inzetten om oudere buurtbewoners uit deze wijk een gezellige middag te bezorgen. Veel mensen zijn op leeftijd en die komen niet meer op school. Die meneer daar is 95 jaar” zei mevrouw Slingerland, bewoonster van ECR De Keizershof in Utrecht.

Zij geniet op vrijdag 16 maart met veertig ouderen van een high tea in de aula van de Australiëlaan 25 in Utrecht. In totaal doen 55 van onze studenten hun uiterste best om ‘hun gasten’ een leuke tijd te geven bij de Week van Zorg en Welzijn. Het is voor het eerst dat studenten van de opleidingen Verpleegkunde (niveau 4) en Maatschappelijke Zorg (niveau 4) op deze manier samenwerken. Een mooie afsluiting van een bijzondere actieweek!

Feestelijk

De aula is omgetoverd in een grand café. Overal hangen slingers en op verschillende plekken is wat leuks te doen. Op feestelijk versierde tafels liggen cupcakes, koekjes, pasteitjes, sandwiches, wraps en salades. Alles is zelfgemaakt. Twee meisjes bakken geroutineerd een grote stapel wafels, terwijl een paar klasgenoten rondlopen met snacks. Die vliegen weg.

Latika Girdharie (17 jaar, opleiding Persoonlijk begeleider speciale doelgroepen) controleert of haar zelfontworpen placemats er netjes bij liggen. “We hadden maar een budget van vijftig euro voor de aankleding, maar het is prima gelukt. De zaal is leuk versierd en we hebben in de buurt geflyerd. Ik vind de gedachte hierachter zo mooi. Door onze high tea zijn eenzame ouderen er eventjes uit en ze zien onze school van binnen.”

Spannend

Docent Sanne Pieper loopt rond om te kijken of alles goed gaat. Iedereen is op school weken bezig geweest met de voorbereiding.“Na al die opzetjes, draaiboeken en planningen maken, is het nu echt zover. De studenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze schoolopdracht. Als er iets fout gaat, moeten zij het in de praktijk oplossen. Natuurlijk is dat best spannend, maar wij helpen als dat nodig is.”

De Platenbus

Wie dat wil, kan in een ‘Fotobooth’ creatief op de foto. De stenen vliegen in het rond bij de sjoelbak, terwijl een oudere dame onder begeleiding van een student geconcentreerd bezig is met het versieren van cupcakes. Op de achtergrond is sfeervolle muziek te horen van De Platenbus. Nihad (19 jaar, opleiding Verpleegkunde) staat bij de sjoelbak. “Ik vind het leuk dat we dit vandaag voor de ouderen doen. Bij de opleiding verpleegkunde leer je meer dan theorie. Het is het niet alleen zorg geven, maar ook dagbesteding. Je ziet dat onze gasten van de high tea genieten, want ze praten veel aan tafel.” Nihad heeft bewust voor haar opleiding in de zorg gekozen. “Ik wil mensen helpen en wat bijdragen aan de samenleving.”

Actieweek

Irma Geerars kijkt of haar studenten in de praktijk hulp nodig hebben.“Zorg en Welzijn horen bij elkaar en dat laten we vandaag op een mooie wijze zien. De high tea is een prachtige afsluiting van de landelijke actieweek ter promotie van de zorg en het past goed bij onze maatschappelijke taak als onderwijsinstelling,”legt de docent Verpleegkunde uit.