Bijzondere gastdocent bij Utrechtse Zorgacademie

25 oktober 2017

Studenten van de opleidingen VIG en Verpleegkunde krijgen op donderdag 26 oktober een bijzondere gastles. Feemke Zoet geeft die dag voor de 100e keer les in het mbo. Omdat ze drie jaar geleden haar carrière als gastdocent bij MBO Utrecht begon, is dat voor de Utrechtse Zorgacademie reden om hier feestelijk bij stil te staan.

“Deze studenten hebben gekozen voor een opleiding in de zorg. Ik wil ze door mijn ervaringen als cliënt beter voorbereiden op wat ze straks te wachten staat. Veel jongeren weten niet hoe het is om te leven met een beperking. Ik laat ze in anderhalf uur zien dat ik ook een mens ben, ik doe alleen alles op een andere manier,” legt Feemke Zoet uit.

Leven met een beperking

De gastdocente (60 jaar) woont in een fokuswoning in Amersfoort. Aan deze woning is een zorgorganisatie verbonden die inspringt als Feemke Zoet acuut hulp nodig heeft. Door haar spasmen kan ze maar één arm gebruiken en heeft ze hulp nodig bij het wassen, aankleden en alle huishoudelijke taken. “Ik vind het heel belangrijk dat anderen spelenderwijs leren omgaan met mensen met een beperking. Ik wilde vroeger juf worden, maar dat kon niet door mijn gezondheid. Daarom ben ik meer dan dertig jaar actief geweest als ondersteuner in het basisonderwijs. Drie jaar geleden besloot ik mijn kennis en ervaring te gebruiken voor gastlessen in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Uit idealisme en ik draag wat bij aan de maatschappij.”

Praktisch

De gastles bij de Utrechtse Zorgacademie duurt anderhalf uur. In een PowerPoint- presentatie laat Feemke Zoet zien hoe zij woont, wie haar helpt en waarmee. “Ik leg uit hoe belangrijk het voor een zorgvrager is dat je altijd je eigen regie behoudt. Daarom vraag ik eerst of iemand mijn jas uit wil doen. Ik leg stap voor stap uit hoe ik geholpen wil worden. Ik vraag of ze met één hand een sneetje brood met pindakaas klaarmaken of een overhemd aantrekken. Ik kom met de rolstoeltaxi naar school. In de gastles ga ik in op mijn wensen en behoeften over mijn aangepaste elektrische rolstoel. De studenten mogen alles van me weten, alleen mijn pincode niet (grapje).”

Eerlijk beeld

De gastdocent kreeg de afgelopen jaren leuke reacties.“Jongeren vinden het geweldig dat ik dit doe, al vinden ze het ook zielig voor mij. Ik ben open en eerlijk over mijn beperkingen. Het is inspirerend om met jongeren te werken en ik hoop dat mijn praktische tips blijven hangen,” zegt Feemke Zoet.

Enthousiast

Docent Dineke van der Ven is enthousiast over de gastdocent. “Studenten leren veel op deze manier en ze stellen altijd uitgebreid vragen. Vorig jaar ontdekten de vierdejaars verpleegkundestudenten dat zij nog nooit een les van Feemke hadden bijgewoond. Zij hebben haar toen zelf benaderd en om een les gevraagd. Dát symboliseert hoe enthousiast de studenten over haar zijn. Het docententeam van de Utrechtse Zorgacademie viert graag met Feemke haar honderdste gastles, op naar de tweehonderd!”