Docent Ruud heeft hart voor de wereld

8 januari 2019

In de zomervakantie was Ruud Rouvoet aan het werk in Noord-Malawi. De docent Engineering hielp bij het opzetten van een school in Rumphi. In november keert hij een maand met onbetaald verlof terug. “Ik gebruik mijn ervaring om hun technisch beroepsonderwijs te verbeteren. Door dit project krijgen kinderen een betere toekomst in hun eigen land.”

Ruud Rouvoet pakt het stokje over van MBO Utrecht. In 2013 leerden onze studenten van de afdeling Handel en administratie alles over het opzetten van een minihandel met Afrikaanse producten en het vermarkten van Afrikaanse producten op de Nederlandse markt. Het lesprogramma voor (V)MBO-onderwijs ging dieper in op ondernemerschap, internationalisering en wereldburgerschap.

“We hebben toen samen met het Don Bosco Youth Technical Institute en Edukans twee leerbedrijven opgezet in de vorm van een garage en een restaurant. Dit lesprogramma is de basis voor de nieuwe school in Rumphi.”

Armste land ter wereld

Via de stichting Matunkha hoorde Ruud Rouvoet dat er behoefte was aan zijn vakkennis. “Malawi is het armste land van de wereld. Het land heeft primair, secundair en universitair onderwijs (HAVO/VWO-niveau in Nederland). Er zijn in Noord Malawi maar drie technische scholen met een groot aantal problemen. De lesstof sluit vaak niet aan, de scholen hebben een lage status en weinig geld. Een docent verdient tachtig dollar per maand! Matunkha maakt zich hard voor schoon drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs. De stichting heeft met Ruud een intentieverklaring getekend om het technisch onderwijs te verbeteren en uit te breiden. Als de uitvoering hiervan lekker loopt, ga ik in november opnieuw naar Rumphi.”

Eén lesboek

De docent legt uit dat het twintigduizend euro kost om daar een technische school te bouwen.“Dat bedrag moet je in Nederland toch zo met een paar leuke sponsoracties bij elkaar krijgen. Dit is een kleinschalig project van een confessionele school. Het gaat om de opleidingen automonteur, timmeren en elektrotechniek (niveau 1 en 2). Als je dit ziet, moet je toch beseffen dat er een relatie is tussen ons. We doen allebei ons best om onze studenten voor te bereiden op hun toekomst. Ik hoorde dat een collega in Malawi één lesboek voor hem en alle studenten had! Gelukkig maak je met heel weinig het verschil. Ik neem straks Engels lesmateriaal, filmpjes over auto’s en een paar laptops mee. Ook geef ik een week les om alles uit te testen.”

Doe jij mee?

Ruud Rouvoet zou het heel erg leuk vinden als jullie met hem meedenken. Weet je een leuke sponsoractie, heb je tips, ervaringen of contacten die hem verder helpen? Alles is welkom. Heb je vragen over dit mooie project of wil je zijn initiatief ondersteunen? Stuur dan een email naar Ruud Rouvoet, r.rouvoet@mboutrecht.nl.