10 jaar – Hoe Bilal door vallen en opstaan een beter persoon is geworden

1 november 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de bijzondere verhalen en momenten uit tien jaar MBO Utrecht?

Veel mensen weten op jonge leeftijd niet wat ze willen worden. Dat gold niet voor Bilal. In groep 8 kwam hij erachter wat de mogelijkheden waren voor iemand met interesse in computers. “Ik wist niet dat ik in de ICT wilde, dat dat iets was.” In het laatste jaar van de basisschool ontdekte hij dat het een baankeuze was. En vanaf dat moment had Bilal een doel voor ogen.

Geïnspireerd door een hacker

Bilal vond het altijd al leuk om met laptops en computers bezig te zijn. Maar zijn interesse werd pas echt gewekt na het lezen van een interview met een Amerikaanse hacker. Deze hacker begon klein maar ontwikkelde zich tot één van de meest gezochte hackers ter wereld. Na een gevangenisstraf, gevolgd door een computerverbod van 5 jaar, startte deze hacker een eigen cybersecuritybedrijf. “Ik vond dat heel speciaal en interessant en toen begon ik er meer over te leren en te lezen. Dat is hoe mijn passie is begonnen.”

Motivatie kwijt door corona

Weten wat je passie is, betekent niet automatisch dat school makkelijk is. Toen corona de middelbare schooltijd van Bilal verstoorde, vond hij het lastig om gemotiveerd te blijven. “Na groep 8 ging ik naar de middelbare school, ik deed een tweetalige havo. Toen kwam corona. Daardoor ben ik enorm omlaag gezakt.” Bilal verloor de motivatie om aan school te werken. Na overleg met school en zijn ouders ging Bilal naar de mavo. “Maar ik had nog steeds niet mijn lesje geleerd, ik was nog steeds heel erg lui.” Uiteindelijk kwam Bilal bij MBO Utrecht op de entree-opleiding terecht. Een entree-opleiding is bedoeld voor studenten die niet goed meekomen in het reguliere onderwijs. Entree-studenten krijgen extra ondersteuning en worden voorbereid op werk of een vervolgopleiding binnen het mbo.

Omslagpunt

De overstap naar MBO Utrecht was een omslagpunt voor Bilal. “Ik dacht, nu moet ik wel, ik heb geen andere keuze.” Op de entree-opleiding leerde Bilal veel. Het onderwijs was heel praktisch en projectmatig. Bilal hielp onder meer mee met de MBO Utrecht weggeefwinkel en met een bingo voor ouderen. Inmiddels zit Bilal in het eerste jaar van de opleiding ICT support medewerker, nadat hij bij MBO Utrecht een Entree-opleiding afrondde. Hoe kijkt hij terug op zijn schoolcarrière? “Ik vind het jammer dat ik de kansen die ik had niet heb gegrepen, maar als ik er nu op terugkijk heeft het me wel een beter persoon gemaakt. Ik heb heel veel dingen geleerd, bijvoorbeeld dat luiheid een van mijn grootste zwaktes is. En ik hoop dat ik mijn lesje goed heb geleerd en dat dat mij in de toekomst wel gaat helpen.”

En nog steeds ziet Bilal dat hij nog volop aan het leren, groeien en ontwikkelen is. Op zijn opleiding, maar ook buiten school. “Ik vind persoonlijk dat ik een veel beter persoon aan het worden ben.”

Benieuwd naar meer verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze allemaal via op ons YouTube kanaal of lees meer op onze nieuwspagina.