Iris voelt zich thuis in de techniek

12 april 2018

“Het is mijn droom om binnenhuisarchitect te worden. Ik wil later een eigen bureau hebben met klanten in binnen- en buitenland. Het lijkt me zo vet om over de hele wereld te reizen, te werken en mensen van andere culturen te ontmoeten,” zegt Iris van Trigt (18 jaar) uit Nieuwegein.

De student Bouwkunde zit in het tweede jaar van haar opleiding bij de Academie van Techniek. Daar heeft ze het heel erg naar haar zin. En dat ze het enige meisje is in haar klas, maakt haar niet uit.

Wat anders

“Ik vind het Keuzedeel Binnenhuisarchitect superleuk en ik leer zoveel nieuwe dingen. Dit is niet alleen een jongensopleiding, maar het is ook voor meisjes interessant. Als jij je thuis voelt in de techniek, kan je met deze brede studie alle kanten op. De meesten kiezen na de middelbare school voor de Zorg of Economie. Dat is jammer, sta eens open voor wat anders! Iedereen vindt het stoer dat ik dit doe. Het voelde tijdens de Open Dag al goed. Mijn vader werkt zijn hele leven al in de techniek. Hij is mijn grote voorbeeld en is zo trots op mij. Toch was hij heel verbaasd toen ik voor de opleiding Bouwkunde op het mbo koos,” vertelt Iris.

Binnenhuisarchitectuur

Eind vorig jaar liep de student stage bij het architectenbureau Verslaan en Bouwstra. “Ik weet nu dat restaureren en renoveren niet mijn ding is. Mijn hart ligt meer in de binnenhuisarchitectuur. Het lijkt me zo gaaf om daarin verder te gaan. Ik heb de afgelopen maanden op school veel geleerd. Dit is gewoon een superleuke opleiding.”

Ook voor vrouwen

Mentor en docent Myriam van de Zande bevestigt dat techniek altijd een mannenwereld is geweest. “Maar dat hoeft helemaal niet, het kan voor een meisje ook een uitdaging zijn om hierin te stappen en dit werk te doen. Meisjes kunnen dit net zo goed! Er zijn zoveel leuke opleidingen en beroepen in de techniek en ICT-wereld. Bij onze Bouwkunde opleiding spreekt het Keuzedeel Binnenhuisarchitectuur veel meisjes aan. Logisch, want het is erg afwisselend en creatief,” zegt Myriam. Ze geeft Bouwkunde en Binnenhuisarchitectuur bij de Academie voor Techniek, onderdeel van MBO Utrecht. Natuurlijk heeft MBO Utrecht nog meer veel leuke technische opleidingen.

Girlsday 2018

Vandaag is het Girlsday 2018. Op die landelijke dag openen veel bèta, technische en ICT-bedrijven speciaal hun deuren voor elfduizend meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs. De tien tot 15-jarigen krijgen de kans om technische beroepen te ontdekken. In de praktijk gaat veel vrouwelijk talent verloren, omdat zij niet weten welke opleidingen en beroepen er zijn. Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.