Kies vanuit je hart

11 oktober 2018

Column studiecoach Sylvia

Heb jij al een keuze gemaakt voor een nieuwe opleiding? Een opleiding kiezen is best lastig. Iedereen wil meteen op de goede opleiding zitten, maar er komt zoveel bij kijken. Wat wil je leren? Welk werk lijkt jou leuk? Waar ben je goed in? En wat past goed bij jou? Natuurlijk is het belangrijk als je ouders met je meedenken. Maar uiteindelijk moet je zelf beslissen wat je gaat doen.

Het vervelende is dat je veel antwoorden pas krijgt als je op een opleiding zit. Toch kun je je wel goed voorbereiden voordat je een nieuwe opleiding kiest. Lees informatie over de opleiding, bekijk filmpjes over beroepen en bezoek meerdere open dagen. Bij MBO Utrecht kun je je opgeven voor een oriëntatiemiddag Daar proef je de sfeer in een klas n hoor je welke vakken je krijgt. Ook zie je welke mensen er in een klas zitten. Het helpt zeker als je thuis al een paar vragen bedenkt.

Luisteren naar je gevoel

De beste keuze maak je niet alleen met je hoofd, maar vanuit je hart. Het is net als bij verliefd worden en verkering krijgen. Dat gaat ook niet met een afstreeplijst van allerlei kenmerken waarop je selecteert, maar van binnenuit. Bij het kiezen van een opleiding is het net zoiets. Dat lukt alleen als je eerst leert luisteren naar je eigen gevoel.

Ik heb nu twaalf jaar ervaring in het begeleiden van jongeren bij het maken van studiekeuzes. Regelmatig komen er vrienden van mijn kinderen langs voor advies. Ik herinner mij bijvoorbeeld Erik nog goed die voor zijn studiekeuze bij mij kwam. Hij twijfelde enorm, maar toen we over Welzijn spraken glinsterden zijn ogen. Ik vertelde hem wat ik zag gebeuren en hij heeft uiteindelijk voor deze richting gekozen. Af en toe spreek ik hem nog en hij zit helemaal op de goede opleiding.

Letten op wat iemand uitstraalt is belangrijk in mijn werk. Vaak, als keuzes nog onbewust zijn, kan je al wel signalen opvangen wat iemand eigenlijk wil. Ik kijk daarom altijd goed naar iemands gezicht, houding en lichaamstaal. Verder zeg ik tegen jongeren: maak het niet te groot. Het kiezen van een opleiding is niet voor de rest van je leven! De arbeidsmarkt verandert en beroepen zijn in ontwikkeling. Wie weet wat er nog voor moois op jouw pad komt. Niet alles ligt nu al vast.

Praat met je decaan of mentor

Op het vmbo kun je bij de decaan of je mentor terecht. Het LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding)-programma helpt je om je beroepskeuze op een rij te zetten. Maar het is heel belangrijk om hier ook over te praten, want een gesprek zet je aan het denken. Heb je je al aangemeld op het mbo? Als je twijfelt, kun je altijd bij ons Team Studentendienstverlening aankloppen. Wij kunnen je in één of meer gesprekken verder helpen bij je studiekeuze. App ons op: 06 – 257 050 51. 

Sylvia Scherrenberg,
Studiecoach van het Team Studentendienstverlening