Studenten Britt en Renske lopen stage op corona-unit: “Alsof we in een film spelen”

14 mei 2020

Het zal je maar gebeuren: denk je voor jouw opleiding ‘normaal’ stage te gaan lopen in het ziekenhuis omdat je open wonden superinteressant vindt, maar dan verandert jouw afdeling in een enorme corona-unit. Het overkwam de afgelopen periode MBO Utrecht-studenten Renske Bassant (21) en Britt van Beek (19). Renske en Britt doen de opleiding verpleegkunde en wilden graag meer van het vak leren op verschillende afdelingen in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Maar door de uitbraak van het coronavirus belanden ze op de corona-afdeling.”Het voelt alsof we meespelen in een film.”

Beide studenten begonnen in oktober 2019 met hun vierdejaars stage. Nog ver voor de uitbraak van het virus, toen het woord ‘corona’ alleen nog een biermerk was. Renske begon op de afdeling vaatchirurgie en algemene chirurgie en Britt ging aan de slag bij cardiologie, omdat ze zich hierin wil specialiseren. “Tot maart hebben we ons ding gedaan en dachten we niet eens dat corona naar Nederland zou komen.” Dat verliep toch even anders.

Niet veel later moesten beide studenten volle bak aan de slag op een speciale corona-afdeling in het Nieuwegeinse ziekenhuis. Dat het virus gevaarlijk is, merkte Britt op die afdeling meteen op. “Ik zag met eigen ogen hoe ziek mensen ervan kunnen worden. Dit was duidelijk niet zomaar een griepje.” Renske kan niet ontkennen dat ze soms een beetje bang werd. “Ik werkte nog op de afdeling Vaatchirurgie en Algemene chirurgie en zag dat ze aan de overkant van onze afdeling allemaal rondliepen in pakken met muts, bril en neusmasker. Toen dacht ik wel: wów, dit is heftig”, legt Renske uit.

De afgelopen weken hebben Britt en Renske in speciale kleding meegeholpen op de corona-afdeling omdat door personeelstekort iedere extra hulp mooi meegenomen was. Beiden werkten aan de achterkant van de afdeling: dat betekent dat je collega’s helpt om spullen aan te geven en patiënten wast en aankleedt. Het was behoorlijk hard werken, maar hebben in een korte tijd veel geleerd.

Wat lucht krijgen

Inmiddels is er weer wat meer lucht gekomen op de afdeling en kunnen Britt en Renske dan ook weer een paar dagen stagelopen op hun gewone afdeling. “Ook hier is het nog flink aanpoten, maar het is fijn dat ik mij weer kan bezighouden met mijn specialisatie”, legt Britt uit.

Begeleiding op maat

De afgelopen periode zijn de studenten volledig in het diepe gegooid en hebben ze zich flink moeten aanpassen aan de omstandigheden. Gelukkig hebben ze hulp gekregen van hun collega’s in het ziekenhuis en krijgen ze begeleiding vanuit school. “We kunnen zelfs de examens plannen om vakken af te ronden, zodat we daarna nog meer kunnen helpen als we willen. Heel fijn. Want wij zijn er al vanaf oktober en we zijn derde- en vierdejaars. We kunnen vier of meer patiënten helemaal zelfstandig doen.”