Praktijk in de klas

27 februari 2019

Wat doe je als je met je buurman ruzie krijgt over een grote boom, een stinkende barbecue of keiharde muziek? Hoe pak je die overlast aan?

Zo’n tweehonderd studenten buigen zich met het wetboek in de hand over deze vragen. Ze krijgen bij de casus hulp van zeven hbo-studenten van de Hogeschool Utrecht. De hbo’ers begeleiden een half jaar projecten bij de opleidingen Juridisch administratief dienstverlener en Medewerker human resource management (HRM). De mbo’ers zitten in het eerste, tweede of derde jaar van hun studie (niveau 4).

Uitdaging

“De projecten zijn leuk, productief en uitdagend. Je laat je hersens werken en je steekt er veel van op. Ik heb niet voor niets deze opleiding gekozen,” zegt Soelayman, eerstejaars Juridisch administratief dienstverlener. “Ik heb vandaag geleerd wat mijn rechten zijn bij een conflict. Alles is op ons niveau aangepast en gericht op dagelijkse situaties. De docenten begeleiden ons goed en ze zijn op de hoogte van de lesstof.”

Eerstejaars Salih Avci zit op dezelfde opleiding als Soelayman. “Het is erg leuk en interessant. De docenten helpen bij het gebruik van wetboeken en geven veel voorbeelden over staatsrecht en burgerlijk recht. Ik heb veel nieuws gehoord over de onrechtmatige daad en weet nu hoe een dagvaarding eruit ziet. Ik ben echt verder geholpen,” zegt de student.

Casus over burenruzie

Begeleider Shanna Vos doet haar best alle vragen te beantwoorden. “Ik vind het heel leuk om zaken extra uit te leggen. Het is voor mij een test of ik de stof genoeg beheers. Ik kom zelf van het mbo en ik ben dyslectisch. Ook dan kan je het zover schoppen op het hbo. De casus over burenruzie is meer hoe het recht er werkelijk uitziet. Ik kreeg na het behandelen van persoon- en familierecht veel positieve reacties, want ik probeer mijn verhalen zo beeldend mogelijk te maken,” vertelt de hbo-student.

Praktijk in de klas

“De projecten brengen de praktijk meer in de klas. Onze studenten hebben vandaag meer geleerd over de rechtsgang bij een burenruzie en aan welke eisen een dagvaarding moet voldoen. De inzet van hbo’ers is heel waardevol, want ze duiken dieper de lesstof in. Onze studenten spelen meer met de materie en worden zo beter voorbereid op hun examens. Je merkt aan alles dat de hbo’ers het leuk vinden om anderen te coachen. Ze zijn een levend voorbeeld over hoe een studie er na het mbo uitziet,” vindt Ineke Kuijlenburg.