Rutger bouwt in Bangladesh aan verandering

17 juli 2019

“Ik heb vorig jaar in Afrika ervaren dat je als vrijwilliger echt het verschil in iemands leven maakt. Wij bouwden in drie weken met elkaar een schoolgebouw in Sierra Leone. Eerst kregen 93 kinderen les in een hutje. Na ons vertrek stond er een stenen gebouw met leslokalen.”

“Iedereen was zo blij met alles, bizar. Die dankbaarheid vergeet ik nooit meer. Daarom ga ik dit jaar opnieuw met World Servants op werkvakantie naar Bangladesh. Ik stap op dag 1 van mijn Zomervakantie met een vriend in het vliegtuig. In onze groep heeft een aantal mensen een beperking. Wij willen uitstralen dat je ondanks dat toch veel met elkaar kunt bereiken. Die grote trainingsruimte voor een Self Help Group komt er,” zegt Rutger Schipper. De 18-jarige student uit Zeist zit in het tweede jaar van de opleiding Sport- en bewegingsleider bij de Sportacademie Utrecht.

Geld voor een koe

In het project Onbeperkte mogelijkheden leven en werken de vrijwilligers van World Servants drie weken in Nilphamari. Het gaat om mensen die door lepra een beperking hebben. Door ze te helpen in een trainingscentrum groeien hun kansen in de samenleving. “Ik krijg zulke leuke reacties over het project op Instagram. Zo kan je iets voor anderen betekenen die het hard nodig hebben. Ik wilde mijn volgers laten zien dat niet elke Youtuber de hele zomervakantie met zichzelf bezig is. Als je in Bangladesh een geestelijke of lichamelijke beperking hebt, val je buiten de samenleving. In het nieuwe trainingscentrum krijgen de inwoners financiële hulp om een eigen bedrijfje te beginnen of om een koe te kopen. Zoiets kleins is voor hun leven een wereld van verschil.”

Freerunning

Bij de Sportacademie Utrecht leren studenten om les te geven en sportactiviteiten te organiseren.“Ik doe op school het keuzedeel SAS. Hierdoor mag ik later aan kinderen met een beperking een aangepaste sportles geven. Dat past zo mooi bij wat ik kan en wil. En ik ben van plan om de kinderen kennis te laten maken met veel nieuwe sporten zoals freerunning. Uiteraard neem ik materiaal als voetballen, volleyballen en frisbees mee.” Dat Bangladesh een compleet andere cultuur dan Europa heeft, schrikt de student niet af. Hij is eerder benieuwd hoe het is om daar in de zomer te zijn. “Wij bouwen de trainingsruimte samen met de plaatselijke bevolking. Als je met elkaar werkt, ontstaan er hele mooie gesprekken. Daar kijk ik nu al naar uit,” zegt Rutger.

Instagram

Ben jij benieuwd hoe het Rutger in Nilphamari vergaat? Volg hem dan op zijn Instagram account Rutger -030.