Studenten Bouwkunde maken 100 houten instrumenten voor ouderen

26 maart 2018

Een primeur bij de Academie voor Techniek. Twee klassen van de Bouwkunde opleiding deden vorige maand mee aan een bijzonder project. Vijftig eerstejaars studenten maakten honderd houten muziekinstrumenten voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Bijnkershoek in Utrecht. En dat vonden zowel de ouderen als de jongeren heel erg leuk.

Een paar maanden geleden kwam er bij ons een heel ongebruikelijk verzoek binnen van de organisatie Fort van de Verbeelding. Het project Het Grijze Koppenorkest zat te springen om honderd nieuwe houten muziekinstrumenten. De instrumenten waren bedoeld voor de Bijnkershoek, onderdeel van Axion Continu.

Mooie manier

“Natuurlijk was ons antwoord ja,”zegt Myriam van de Zande, docent Bouwkunde.“Dit was een mooie manier om iets voor een ander te kunnen doen. Het leek ons goed om dat aan onze studenten mee te geven én je hebt als school een maatschappelijke verantwoordelijkheid.” De twee klassen gingen onder leiding van een paar docenten voortvarend aan de slag. Hoe maak je onbekende muziekinstrumenten zoals fortgitaartjes, grote en kleine schellenbomen en lapbells? “We hadden geen flauw benul wat dit was. Gelukkig kregen we een stappenplan van Fort van de Verbeelding als werkinstructie.”

Teamwork

De eerstejaars gebruikten hout, bierdopjes, verfblikken, bezemstelen en stalen buisjes als basis voor de instrumenten. De studenten hadden samen een lopende band gemaakt en het werk onder elkaar verdeeld. “Dit was een hele mooie vorm van teamwork. We zijn bij Bouwkunde supertrots op het resultaat. Onze studenten hebben hard gewerkt. Je maakt niet elke dag honderd houten instrumenten. Het was een leuke ervaring om dit mee te maken,” vindt docent Myriam van de Zande.

Superenthousiast

Eerstejaars Reshad (17 jaar) zegt dat iedereen super enthousiast was over het project. “Er kwam eerst een meneer langs om uit te leggen hoe we het moesten aanpakken. Dat was motiverend. We hebben met z’n allen ons best gedaan om zoveel mogelijk instrumenten te maken. Gelukkig hebben we alles op tijd afgekregen. De bestelling was in twee dagen klaar. Dit was geen tijdsverspilling en leuk om met twee klassen te doen.”

Werkplaats

Vier bewoners van de Bijnkershoek kwamen speciaal naar de werkplaats op school om te kijken of de klus goed verliep. Ze hadden chocolade meegenomen om uit te delen aan de studenten. Ook kregen ze ter plekke van de jongeren uitleg. “Iedereen vond het leuk dat ze hier waren. Ik vind het belangrijk dat je uit respect iets voor ouderen doet. We hopen dat ze blij zijn met de nieuwe instrumenten. Het was heel leuk om aan dit project mee te doen, ”vertelt Reshad.