Studenten Sportacademie Utrecht bij Koningsspelen 2018

20 april 2018

Tweehonderd studenten van de Sportacademie Utrecht komen vandaag in actie bij de Koningsspelen 2018. Ze zijn vrijwilliger bij een record aantal basisscholen in Houten, Nieuwegein en Utrecht. “Voor ons is dit het Koningsnummer van het jaar,”zegt Robert-Jan Greup, coördinator van evenementenbureau Usport en sportdocent.

De Koningsspelen, een jaarlijkse sportdag voor kinderen, is bedacht door oud-tennisser Richard Krajicek. Op het evenement staan gezond eten en actief bewegen centraal.

Vrijwilligers

De Sportacademie Utrecht helpt bij de organisatie en invulling van de Koningsspelen op basisscholen in Houten (7), Nieuwegein (6) en Utrecht (3). De studenten zijn als vrijwilliger actief bij de sportactiviteiten. “We zijn ooit op één basisschool in Houten begonnen en dat is uitgegroeid naar andere scholen in Houten, Nieuwegein en Utrecht. Hiermee laten we zien dat we maatschappelijk betrokken zijn bij het basisonderwijs in onze omgeving. Bij de organisatie werken we nauw samen met plaatselijke bedrijven op het gebied van sport, zoals Sport ID Nieuwegein en Sportpunt Houten,”vertelt Robert-Jan Greup.

Hoogtepunt

De coördinator zegt dat het vooral een hele mooie ervaring is voor de studenten en docenten. “Het is voor ons een van de hoogtepunten van het schooljaar. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten een goed beeld krijgen van hun toekomstige beroep. Als je later als sport- en bewegingscoördinator of als sport- en bewegingsleider aan het werk gaat, moet je weten hoe de praktijk eruit ziet.” De eerstejaars zijn op vandaag “helpende handjes” en de tweedejaars zijn verantwoordelijk voor de organisatie. Verder is een derdejaars student als examenkandidaat de vrijwilligerscoördinator voor Houten.

Goede oefening

“De studenten vinden het supervet om mee te doen aan de Koningsspelen. Het is voor de meesten een grote verrassing hoe het programma eruit ziet. Alle basisscholen hebben weken naar deze dag toegeleefd. Dit is voor onze studenten een goede oefening om beter om te leren gaan met kinderen.” Robert-Jan Greup neemt eerst een examen af en maakt daarna een rondje langs de scholen. Vijf andere docenten zijn op locatie, helpen studenten of nemen examens af.

Spijkerpoepen

Het globale programma van de Koningsspelen duurt van acht uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags. De invulling ervan is overal anders en hangt af van wat er op een school mogelijk is. Na een gezamenlijk ontbijt of lunch begint de warming up met het Koningslied van Kinderen voor Kinderen. De sportactiviteiten komen neer op heel veel spelletjes. Van spijkerpoepen, levensgrote Twister, mixspellen tot korfballen, een stormbaan of blikjes omver gooien.