Twee weken rocken in Ierland

7 juli 2018

Leren gebeurt bij MBO Utrecht niet alleen binnen de schoolmuren, maar vooral ook daarbuiten. Daar worden de contacten met het werkveld gelegd en gebouwd aan ervaring. Geneviève, tweedejaars Music industry professional (MIP), werd tijdelijk de tourmanager van HBA-band Electric Company, en plande en begeleidde hun clubtour in Ierland.

Voor vertrek

Spannend, een clubtour regelen, in het buitenland!
Ha, nou… het is in ieder geval heel wat geregel. Het begon als een pitch op school. Het leek me heel tof om het eens allemaal mee te maken. Ik moest van tevoren een travelplan maken, een begroting, marketingplan en ook al een voorstel voor de venues. Daar heb ik super hard aan gewerkt, dus ik ben heel blij dat ik het nu ook echt mag gaan doen.

Is dit voor jou de eerste keer?
Ik doe al het management voor een band, maar het is wel de eerste keer dat ik met een band naar het buitenland ga. Gelukkig hoef ik het niet helemaal alleen te doen. Ik ben gekoppeld aan Maud, een student van de muziekopleiding in Ierland waar de HBA mee samenwerkt. Zij heeft de contacten daar en kan al veel.

En, is bandmanagement voor een buitenlandse tour anders?

Heel anders! Ik ben voor het eerst zo intensief met budgetten bezig. De buitenlandse muziekindustrie werkt ook heel anders. In Nederland krijg je voor een optreden een gage, of in ieder geval gratis drank. In Ierland moeten we zelfs gaan betalen om op te treden! Daarentegen is er wel meer respect voor artiesten in het buitenland. In Nederland wordt er toch vaak door een optreden heen gepraat.

Wat staat er nog op het programma voor vertrek?
Maud is toevallig net in Nederland voor overleg. We zijn bezig met de flyers, het organiseren van een persdag en het regelen van een radio-interview. Ook zijn we nog door de tourplanning gegaan en hebben we het persbericht gecheckt. Er is nog genoeg te doen!

Na terugkomst

Hoe was het?
Het was geweldig, wat een ervaring! En soms ook zo anders dan wat we hadden verwacht. Uiteindelijk bleek de gig in Dublin – waarvan we dachten dat het de drukste avond zou worden – heel rustig en een optreden in een klein stadje op een doordeweekse dag was bomvol. Het lijkt ook wel of er in elke Ierse kroeg een band staat te spelen. Niet per sé een heel goede band, er wordt ook veel gespeeld om talent te ontwikkelen.

Dat betekende wat aanpassingsvermogen? 
We moesten onze mindset veranderen. In Ierland waren we gewoon één van de vele bandjes die hun muziek wilde laten horen. Dus we moesten niet al te arrogant op het podium staan. En of er nu tien of honderd man stond, we focusten op de mensen die het wel leuk vonden.

Voelde je veel verantwoordelijkheid, als bandmanager?
Ja, behoorlijk. Ik was als eerste wakker en ging als laatste naar bed. Ik was uiteindelijk wel degene die – als iedereen aan het feesten was – het aanspreekpunt was.

Al met al een geslaagde ervaring?
Zeker, ik had dit niet willen missen! Je leert zoveel door dingen gewoon maar te doen. Door ter plekke zaken te regelen, en op te lossen. Het was echt supergezellig ook met elkaar. We zijn nog maar net terug, maar we zien nu al op Spotify dat er een toename is van het aantal Ierse luisteraars!

Benieuwd naar de vlogs van Geneviève? Check haar YouTube-kanaal!