Tweede Kamerlid bij Academie voor Techniek

13 oktober 2017

Tachtig eerstejaars van de Academie voor Techniek kregen op 2 oktober een inspirerend werkbezoek van het Tweede Kamerlid Dennis Wiersma. Hij nam de jongeren met veel enthousiasme mee in de wereld van de landelijke politiek.
De VVD-politicus hield die ochtend op de Columbuslaan een bevlogen interactief hoorcollege over politiek, onderwijs, financiën en openbaar bestuur. Ook gaf hij een kijkje in zijn werk als Tweede Kamerlid op het Binnenhof in Den Haag. Dennis Wiersma heeft onderwijs in zijn portefeuille.

Vak Burgerschap

Het werkbezoek bij de Academie voor Techniek was onderdeel van het vak Burgerschap. Dat gaat over onderwerpen als politieke besluitvorming, de financiën van de overheid en Prinsjesdag op 19 september 2017. Wat staat er in 2018 in de Rijksbegroting, waarom zijn de Miljoenennota en het Belastingplan ook voor de bouwsector belangrijk? Dit en andere vragen kwamen die ochtend uitvoerig aan de orde. Ook was er alle ruimte voor het stellen van vragen.

Dichterbij

Jamilla Stubbe (19 jaar, uit Schoonhoven) zit in het eerste jaar van de opleiding Bouwkunde én ze volgt een Keuzedeel Ondernemerschap. Zij was bij het voorgesprek dat enkele studenten op 2 oktober met het Tweede Kamerlid, de voorzitter van het College van Bestuur en de Studentenraad hadden. Daarin vertelde Margreet Rookmaker hoe haar baan als dagelijks bestuurder bij MBO Utrecht eruit ziet. “Ik vond het heel interessant. We kregen een soort inkijkje in de wereld van de politiek en onze school. Bijzonder dat ik met een paar anderen hierbij mocht zijn.”

Leuk!

Na het informatieve gesprek begon het interactieve hoorcollege voor de eerstejaars. “Dit was leuk en leerzaam! Je volgt de politiek wel op tv, maar zo komt het letterlijk dichterbij. Dennis Wiersma stelde meerdere vragen aan ons en luisterde naar onze antwoorden. We gingen bijvoorbeeld in debat over de Studiefinanciering. Hij nam onze inbreng echt serieus,” vertelt Jamilla Stubbe.

Inspirerend

“Dit was een heel inspirerend gastcollege uit de beroepspraktijk. De relatie tussen overheid en de Bouwwereld werd treffend weergegeven. Ik denk dat zo’n gastcollege bij jongeren meer tot de verbeelding spreekt dan een les uit een boek of van een docent. Een Kamerlid kom je niet elke dag op school tegen. Wij vonden het heel bijzonder dat Dennis Wiersma tijd vrijmaakt om met onze studenten te spreken. Hij nam ze letterlijk mee in zijn werk als politicus. Zijn interactieve hoorcollege gaf goed weer hoe Nederland politiek bestuurd wordt. De eerstejaars vonden het leuk, want ze waren na afloop enthousiast,” zegt docent Kees de Graauw.