Wethouder leert bij MBO Utrecht over verbinding tussen school en wijk

19 december 2023

Gisteren bracht wethouder Dennis de Vries een bezoek aan MBO Utrecht. Het College van Bestuur ontving De Vries voor een rondleiding langs diverse (onderwijs)teams. De wethouder heeft de onderwerpen MBO, Jeugd en Jeugdzorg, Wijk- en Buurtaanpak en de wijk Kanaleneiland in zijn portefeuille. Daarom stond tijdens het bezoek de verbinding tussen school en wijk centraal. Een onderwerp waar beide partijen, zo bleek, een passie voor delen. “Hier gaat mijn onderwijs hart van kloppen”, zei De Vries toen hij hoorde over de verbindingen die MBO Utrecht heeft met de wijk.

Het verschil maken is een belangrijk doel in de strategische koers van MBO Utrecht. Dit houdt in dat studenten bij MBO Utrecht ervaren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Door ze in de praktijk te laten kennismaken met verschillen in cultuur, leefomgeving, waarden en normen draagt het onderwijs van MBO Utrecht bij aan een verdraagzame en duurzame samenleving. “We staan hier midden in Kanaleneiland. Een wijk waarvan wij zeggen: daar kunnen we best wat voor betekenen”,  aldus Joany Krijt voorzitter van het College van Bestuur.

En dat doet MBO Utrecht ook! De Entree Academie is bijvoorbeeld het afgelopen jaar gestart met een weggeefwinkel voor inwoners van Kanaleneiland. Ook organiseerden Entree studenten een bingo voor ouderen uit de buurt. De Academie voor Kind en Onderwijs organiseerde een musical voor de kinderen van STIP VSO, de plandel-actie in de wijk en kookte samen met omwonenden een iftar maaltijd. Team Studentenwelzijn bouwt met project Aanpakkers aan een netwerk rond de school. Vanuit dit project zijn een aantal prachtige lokale samenwerkingen voortgekomen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele projecten, initiatieven en samenwerkingen van onze academies en onderwijsteams.

Er werden ook verbeterpunten besproken. Want waar een intentie wordt uitgesproken, is niet per definitie een samenwerking mogelijk. En waar hulpvragen zijn, is helaas niet altijd direct een geschikt aanbod. MBO Utrecht voelt een maatschappelijke opdracht naar de wijk toe, maar hoe zorgen we ervoor dat de wijk de school weet te vinden? Dat thema krijgt in de toekomst volop aandacht.

Doordat tijdens het bezoek zowel de successen als de kansen ter sprake kwamen, stond de middag in het teken van mogelijkheden. Opties waar MBO Utrecht zich samen met dé MBO-wethouder hard voor gaat maken in 2024.