Ondernemend talent kiest voor MBO Utrecht

“Het viel me bij de Open Dag al op dat de docenten oprecht geïnteresseerd waren. Ze legden niet alleen van alles over de opleidingen uit, maar stelden ook veel vragen aan ons. Die betrokkenheid, fijne sfeer en kleinschaligheid spraken me bij MBO Utrecht aan.”
“Ik heb bewust voor een opleiding bij de MHBO Academie gekozen, omdat ik graag door wil naar het hbo.” Jeroen Zuijderwijk (16 jaar uit Vreeswijk) is net als zijn klasgenoot Max Koehorst uit IJsselstein enthousiast over zijn nieuwe opleiding.

Winnaars van Cals Business school
De studenten beginnen na hun eindexamen VMBO TL bij het Cals College IJsselstein bij MBO Utrecht. Jeroen gaat naar de MHBO opleiding bedrijfseconomie en accountancy (niveau 4) en Max heeft zich aangemeld voor de opleiding ICT-beheerder/netwerkbeheerder bij de ICT Academie (niveau 4). De twee waren dit voorjaar de grote winnaar van het project Ondernemend Talent: de Cals Business school. Daar kregen Jeroen, Max en twee andere klasgenoten een compliment voor de opzet van hun eigen bedrijf en webshop: JJMT Electronics.

MBO Utrecht, MHBO Academie, ICT Academie

Leuke gastlessen
“MBO Utrecht sprak me bij de Cals Business school al aan. De gastlessen waren heel leuk door het enthousiasme van de docenten,” zegt Max. “We probeerden in ons bedrijf USB-planten (= extra USB-aansluitingen) te verkopen. Door dit project kreeg je een goede indruk hoe het werkt als je ondernemer bent. Je moet overal aan denken, van verzekeringen en de rechtsvorm tot economisch inzicht. Op de Business school kregen we de kans om dingen uit te proberen. Die kennis kan ik straks mooi gebruiken op het mbo,” vindt Jeroen.

Toekomstplannen
Max wilde na het Cals College graag naar een ICT-opleiding. “Het lijkt mij leuk om een beroepsopleiding in de ICT te doen. Mijn ouders staan er helemaal achter dat ik dit ga doen. Als het lukt, kan ik straks als netwerkbeheerder veel mensen met computerproblemen helpen, dat is toch kicken? ”Jeroen denkt dat een kantoorbaan beter bij hem past, maar wat en hoe dat weet hij nog niet. “Ik kies voor de MHBO Academie, want hier word ik goed voorbereid op het hbo. Ik hoorde dat we lessen krijgen die ze op het hbo ook gebruiken. Over tien jaar werk ik denk ik bij een internationaal bedrijf of in het leger. Of Max en ik hebben allebei een eigen onderneming, want daar denken we serieus over na.”

Ondernemend talent
Die ambities komen niet uit de lucht vallen, want de twee deden eerder mee aan Ondernemend talent: de Cals Business school. Op 9 februari presenteerden 45 vmbo-studenten uit het vierde jaar (TL) van het Cals College IJsselstein hun eigen bedrijf en ondernemingsplan bij MBO Utrecht. In dit project werken de twee scholen al drie jaar samen met als doel: een betere doorstroming van vmbo naar mbo, kennismaken met ondernemerschap en proeven aan een commercieel/financieel economische opleiding op mbo-niveau.

In zes maanden
De studenten kregen zes maanden de tijd om een eigen bedrijf op te zetten. Dat gebeurde onder leiding van docenten van het Cals College en MBO Utrecht. Iedere groep die daar behoefte aan had, kon vijftig euro startkapitaal lenen. De jury was op 9 februari bij de prijsuitreiking verrast over het hoge niveau en de inhoud van de ondernemingen.

 

Deel deze pagina: