Op ontdekkingstocht met opleiding Robotica

Ben jij gefascineerd door robots? Wil jij één van de experts worden die robots maakt, repareert of programmeert? Kies dan voor onze opleiding Middenkader Engineering: Robotica. Je kunt deze nieuwe opleiding vanaf dit schooljaar bij ons volgen.

RTV Utrecht
In het programma Utrecht is Wakker van RTV Utrecht vertellen student Koen Korpershoek en docent Peter-Martijn Kuipers op 22 augustus waarom Robotica bijzonder is. Tijdens het interview zwenkt een klein oranje grijparmpje heen en weer. “Dit is een voorbeeld van een robot. Maar deze robotarm is niet heel erg ingewikkeld,” legt Koen uit. De student begint vandaag met zijn technische opleiding. Een bewuste keuze, zo blijkt al snel. “Ik ben thuis altijd met techniek bezig. Op school heb je meer toegang tot elektronicadingen. Ook krijgen we ruimte om dingen uit te zoeken. En je hebt sturing en ondersteuning van docenten,” zegt de eerstejaars tegen de verslaggever.

Hard nodig
MBO Utrecht begint dit schooljaar in de richting Middenkader Engineering met de opleiding Robotica, omdat dit hard nodig is. “Volgens experts staan we aan het begin van een nieuwe industriële revolutie, want de ontwikkelingen op technisch gebied gaan heel snel. Over vijf jaar zie je veel meer robots in ons dagelijkse leven,” legt docent Peter-Martijn Kuipers uit. “In de productie-industrie werken ze daar al jaren mee. Steeds meer bedrijven zetten robots in om werk te doen dat eerder alleen door mensen werd gedaan. Denk maar aan productielijnen in fabrieken en 3D printers.”

Ontdekkingstocht
“We gaan de komende maanden bij Robotica samen met de studenten op ontdekkingstocht. Dit is specialistisch werk, anders zouden we daar op het mbo niet voor opleiden. In het tweede jaar komen ook morele vraagstukken van de technologie aan bod. We willen jongeren aan het denken zetten over de gevolgen van hun ontwerpen,” zegt docent Peter-Martijn Kuipers.

Inhoud opleiding Robotica
Als je voor de opleiding Robotica kiest, leer je meer over smart machines (intelligente elektronica), robotbesturing, datacommunicatie, mechanica (omgaan met bewegingen) en CAD (het digitaal ontwerpen en maken van onderdelen). Je leert hoe je robots in elkaar kunt zetten, hoe je ze kunt besturen en hoe je ze kunt onderhouden. Zo haal je nu al de toekomst in huis!

Meer informatie?
MBO Utrecht is er trots op dat wij vanaf dit schooljaar Robotica aanbieden. Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan deze pagina. Wil je het interview met Koen Korpershoek en Peter-Martijn Kuipers terug luisteren? Dat kan via deze link. Het fragment begint om 38:44.

 

Deel deze pagina: