Applicatie- en media ontwikkelaar

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23088
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: ICT Academie
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Hou je van programmeren? Droom je ervan om mee te werken aan het bouwen van websites, apps of games en daar later je beroep van te maken? Dat kan! Meld je aan bij de opleiding Applicatie – en media ontwikkelaar bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding Applicatie – en media ontwikkelaar

De opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar duurt drie jaar. In die tijd leer je alles over talen als PHP, CSS3, HTML5, SQL, GIMP en leer je responsive websites bouwen. In het tweede jaar kun je nog de keuze maken voor de richting gamedevelopment – gericht op het schrijven en bouwen van games. Tijdens de opleiding loop je twee keer stage.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Programmeren
 • Web development
 • JAVA
 • Database

Kerntaken

Basisdeel

 • B1-K1 Levert een bijdrage aan het ontwikkeltraject;
 • B1-K2 Realiseert en test (onderdelen van) een product;
 • B1-K3 Levert een product op.

Profieldeel

 • P1-K1 Onderhoudt en beheert de applicatie

Iets voor jou?

 • Je bent technisch
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Het is een pré als je kunt programmeren

Wat leer je

Tijdens deze 3 jarige opleiding leer je hoe je zelfstandig applicaties (zoals apps) of websites kunt maken. Het is een echte programmeeropleiding, geen knippen en plakken maar degelijk codekloppen. Je leert hoe je responsive websites maakt, een inlog-registratiesysteem maakt en hoe je diverse programmeertalen kunt toepassen in allerlei applicaties. Hierbij leer je ook om samen te werken met opdrachtgevers, vormgevers of bijvoorbeeld collega’s die content aanleveren.

Naarmate je verder komt in je studie ga je je niet alleen verder verdiepen in de talen, maar ook in het leren bedenken van een applicatie en het documenteren ervan. De opleiding sluit je in het 3 de leerjaar af met een beroepsgericht examen.

Naast de technische component van de opleiding krijg je uiteraard ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan en burgerschap.

Stage (BPV)

In het laatste leerjaar van deze opleiding zit de stagecomponent en werk je bij een bedrijf van jouw leergebied. Je loopt het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Applicatie – en media ontwikkelaar

Na de opleiding kun je gaan werken als junior developer en werk je mee aan het bouwen van websites en apps. De vraag naar programmeurs voor het ontwikkelen van allerlei applicaties neemt steeds meer toe. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleidingen informatica.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo informatica
 • Hbo Game development

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten(oriëntatieles, talentscan en adviesgesprek)  en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een halfjaar (tot een jaar) eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De academie beheert of hoe je applicaties, media of games ontwikkelt. Je hebt ervaring met programmeren of wil dit graag leren. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het technisch realiseren van games, het programmeren van websites of het ontwikkelen van softwareproducten voor kantoor- en industriële automatisering. Ook integreer je animaties, grafische, audiovisuele en functionele componenten. Je leert programmeren voor Androidtelefoons en -tablets. De ICT Academie is Cisco gecertificeerd.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de ICT Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.