Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23088
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: ICT Academie
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Hou je van programmeren in combinatie met techniek? Droom je ervan om mee te werken aan het bouwen van technische apparaten die door ict-technologie en programmeertechnieken functioneren? Meld je aan bij de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things, bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things

De opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things duurt drie jaar. In die tijd leer je alles over programmeertalen en coderingen om technische apparaten als drones of apparaten die via internet aangestuurd kunnen worden, te kunnen maken.

In het eerste jaar mag je samen met andere techniek studenten een drone bouwen. Daarnaast leer je alles op het gebied van apparaten die via het internet aangestuurd kunnen worden. Voorbeelden van programmeertoepassingen via een netwerk zijn bijvoorbeeld installaties waarbij je op afstand de temperatuur in huis kunt regelen of op afstand op je mobiel kunt zien wie er aangebeld heeft. Maar wist je dat bijvoorbeeld hotels ook steeds meer gebruik maken van dit soort toepassingen? Denk maar eens aan de digitale menukaarten die je in de spiegel van je hotelkamer terugziet, of de mogelijkheid om vanuit bad informatie over de stad op te vragen en door te lezen. Dit soort applicaties worden in de toekomst steeds populairder, en vragen om nieuwe programmeer behoeften.

Naast het programmeren leer je ook technische vakken zoals lassen, slijpen en elektrotechniek. Tijdens de opleiding loop je twee keer stage.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Programmeren
 • Web development
 • Electrotechniek
 • Werkplaatstechniek zoals lassen en slijpen
 • Wiskunde

Kerntaken

Basisdeel

 • B1-K1 Levert een bijdrage aan het ontwikkeltraject;
 • B1-K2 Realiseert en test (onderdelen van) een product;
 • B1-K3 Levert een product op.

Profieldeel

 • P1-K1 Onderhoudt en beheert de applicatie

Iets voor jou?

 • Je bent technisch
 • Kunt zelfstandig werken
 • Het is een pré als je al kunt programmeren
 • Je vindt wiskunde leuk

Wat leer je

Bij de opleidingsrichting Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things zijn techniek en programmeren even belangrijk. Bij het programmeren ga je niet knippen en plakken, maar ga je degelijk codekloppen. Je leert coderingen maken en toe te passen op technische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een drone. Met de opleiding techniek maak je samen een drone, waarbij jij de ict-component volledig bouwt en implementeert. Dat gaat verder dan alleen maar opstijgen, vliegen en weer dalen. Ook het opnemen van geluid of video en het registreren en archiveren van dat beeld en geluid, hoort hierbij. In de techniek- en ict-branche is IOT een gebied dat zich sterk ontwikkeld en nieuwe beroepen voortbrengt.

Naast de technische component van de opleiding krijg je uiteraard ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan en burgerschap.

Stage (BPV)

In elk leerjaar van deze opleiding zit een stagecomponent en werk je bij een bedrijf van jouw leergebied. Gedurende het laatste jaar van je opleiding loop je het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things

Na je opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar specialisatie: internet of things, kun je werken bij bedrijven waar bijvoorbeeld drones en zelfsturende auto’s worden gemaakt, maar ook in allerlei andere technische omgevingen zoals de chemische industrie of ziekenhuizen. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleidingen technische informatica en Software & information engineering.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Software & information engineering
 • Hbo informatica
 • Hbo techniek

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (oriëntatieles, talentscan en adviesgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een halfjaar (tot een jaar) eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Op deze academie leer je hoe je ICT-systemen, computers en netwerken beheert of hoe je applicaties, media of games ontwikkelt. Je hebt ervaring met programmeren of wil dit graag leren. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het technisch realiseren van games, het programmeren van websites of het ontwikkelen van softwareproducten voor kantoor- en industriële automatisering. Ook integreer je animaties, grafische, audiovisuele en functionele componenten. Je leert programmeren voor Androidtelefoons en -tablets. De ICT Academie is Cisco gecertificeerd.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de ICT Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.