Artiest Muzikant Pop/Rock

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25497
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Herman Brood Academie
Startdatum: september
Locatie: Bontekoelaan 1, Utrecht

Open Dag

7 December

17.00 tot 21.00 uur

Meer informatie

Maak jij muziek? Schrijf je je eigen songs en wil je daar later ook je geld mee verdienen? Leef je voor het spelen in een band en zou je graag als professional op het podium willen staan? Als je talent hebt en bereid bent heel hard te werken, dan vind jij vast je plek op de Herman Brood Academie.

De opleiding

Over de opleiding Artiest Muzikant Pop/Rock

De driejarige opleiding Artiest Muzikant Pop/Rock kent vijf disciplines: vocals, drums, bas, gitaar en toetsen. Je krijgt skills lessen en bent tijdens de opleiding bezig om creatieve ideeën in muzikale producten om te zetten. Er wordt veel samengewerkt. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en ook muziekgeoriënteerde theorievakken zoals popvisie en muziektheorie. Stage loop je bij ons eigen leerbedrijf Toasted en examen doe je met een eigen live show. Alle docenten van de HBA zijn zelf professioneel actief in de popmuziekindustrie en willen hun kennis, ervaring en netwerk graag met je delen.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Skills instrument
 • Skills band
 • Artist development

Kerntaken

 • Je toont artistieke vakbekwaamheid
 • Je positioneert je als professioneel artiest en onderhoudt en organiseert je eigen (net)werk
 • Je creëert of maakt muziek ten behoeve van een muziekproductie

Iets voor jou?

 • Je hebt muzikaal talent
 • Je bent creatief en hebt artistieke ambities
 • Je hebt affiniteit met het beroepsveld

 Drie onderdelen

Het onderwijs op de HBA is opgebouwd uit drie onderdelen:

 1. algemeen beroepsonderwijs
 2. ondersteunend beroepsonderwijs
 3. specifiek beroepsonderwijs

Het algemeen beroepsonderwijs bestaat uit onderwijsactiviteiten die je kennis en inzicht in de muziek(sector) vergroot. Denk hierbij aan muziek- en cultuurgeschiedenis, de werking van de muziekindustrie en business.

Het ondersteunend beroepsonderwijs bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en career development. Bij career development staat je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. De docent is ook je studieloopbaanbegeleider die je gedurende het jaar hierin begeleidt.

Het specifieke beroepsonderwijs bestaat uit een op maat gemaakt traject voor de opleiding Artiest Muzikant Pop/Rock.

Vaardigheden

De onderwijsactiviteiten voor de muzikanten richten zich op het ontwikkelen van je instrumentale vaardigheden (Skills Training), het leren samenspelen om zo doeltreffend met anderen bestaand repertoire in te studeren (Skills Band), het ontdekken en ontwikkelen van je eigen creatieve vermogens en het leren uitwerken van een muzikaal concept tot een act of band (Act Development). Om dit te ondersteunen krijg je ook muziektheorie.

Muziek centraal

De HBA biedt een leeromgeving waarin de dynamiek van en processen in de popmuziekwereld al werkelijkheid is. Centraal staat de muziek die in verschillende contexten wordt gemaakt. Om van die muziek daadwerkelijk een product te maken, vervullen de studenten van alle opleidingen diverse functies, zoals dat in de professionele wereld gebruikelijk is.

Praktijk

Daarbinnen werken de studenten van de verschillende opleidingen structureel samen. Realistisch leren is het uitgangspunt van de HBA waarbij de docenten je wegwijs maken in wat het professionele werkveld van je vraagt. Het betekent ook dat je zoveel mogelijk in de echte praktijk leert.

Het docententeam van de HBA wordt daarom gevormd door professionals die zelf middenin de popmuziekwereld staan. Op www.hermanbroodacademie.nl vind je alle namen van de docenten die op dit moment bij de HBA betrokken zijn. Ook vind je daar meer informatie over de opzet en inhoud van het onderwijs.

Muziekindustrie

Door verschillende muzikale producten te creëren, leer je ook zelf de (inter)nationale muziekindustrie kennen om daarin uiteindelijk jouw eigen plek te kunnen veroveren. Misschien geef je live shows met eigen repertoire, of creëer je muziek in opdracht (bijvoorbeeld remixen van een bestaande track, muziek voor een film of theaterstuk). Daarnaast kun je workshops, verzorgen, bijvoorbeeld op scholen, of je start een eigen lespraktijk.

Waardering

Alle opleidingen van de Herman Brood Academie zijn door de Keuzegids Mbo voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding. Dit betekent dat er een hoge studententevredenheid is (gemiddeld waarderen de studenten van de HBA de opleiding met een 8,3) en er nauwelijks studenten zonder diploma de opleiding verlaten. Veel alumni van de HBA zijn succesvol. Check maar eens: HermanBrood Academie Promo 2017

Wat leer je

Natuurlijk werken we samen aan het ontwikkelen van je muzikale talenten. Denk hierbij niet alleen aan je instrumentale vaardigheden, maar ook aan het vorm geven van je eigen muzikale creativiteit. Er is veel aandacht voor eigenheid en originaliteit in alle mogelijke muziekstijlen. Ook leren we je de zakelijke kant van de muziekindustrie en hoe jij daar als beginnend professional je weg in kunt vinden. Dit alles doe je door (samen met anderen) veel projecten te doen, die kunnen resulteren in een eigen repertoire, optredens, studio-opnames en andere producten zoals een website, videoclip, cd/dvd en/of merchandise. Minstens zo belangrijk is dat je gedurende de opleiding bouwt aan een steeds groter professioneel netwerk.

De opleidingen van de Herman Brood Academie staan al jaren zeer goed aangeschreven! Bands als Birth Of Joy, Mister and Mississippi, Taymir, Rondé, The Brahms, Radio Eliza en 45 Acid Babies ontstonden allemaal hier op school!

Stage

Leren in de praktijk en realistische beroepssituaties staan centraal. Daarom heeft de Herman Brood Academie een eigen erkend leerbedrijf Toasted waarbij je stage kunt lopen. Uitgangspunt hierbij zijn de activiteiten die je in je eigen beroepspraktijk uitvoert, zoals bijvoorbeeld het schrijven, produceren en online zetten van een song, of het organiseren van een workshop. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij je eigen praktijk, geef jij (onder begeleiding) zelf vorm aan dit onderdeel en werkt iedere student aan zijn eigen leerdoelen.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Artiest Muzikant Pop/Rock

Na de opleiding Artiest popmuziek heb je de nodige kennis en ervaring in huis om zelf professioneel aan de slag te gaan. Als live artiest, als componist, als bandcoach enzovoorts. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Popopleiding Conservatorium Amsterdam, Codarts, de HKU of de Rockacademie Tilburg.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Popopleiding Conservatorium Amsterdam
 • HKU
 • Codarts (Rotterdam)
 • Rockacademie Tilburg
 • De HKU

Besef wel dat alle opleidingen een eigen toelatingsbeleid voeren en het diploma van de Herman Brood Academie je geen directe toegang verschaft.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Je hebt minimaal een vmbo-diploma kader, gemengde of theoretische leerweg of;
 • Een mbo-diploma niveau 3 of;
 • Een havo-diploma of een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4.

Daarnaast hanteert de HBA een toelatingsprocedure waarin wordt vastgesteld of je het in je hebt om de opleiding in de gestelde periode succesvol af te ronden. Daarbij staan de volgende zaken centraal:

 • Je hebt aanleg en talent: sinds je bent begonnen met het bespelen van een instrument, zingen, rappen of produceren ben je er snel beter in geworden.
 • Je bent muzikaal: je begrijpt muziek en komt zelf met muzikale oplossingen (bijvoorbeeld als je een partij zelf moet verzinnen).
 • Je hebt iets te vertellen: je gebruikt muziek om je te uiten en iets van jezelf te delen met anderen.
 • Je bent creatief: in de muziek, maar ook op andere vlakken kom je met originele ideeën en je denkt gemakkelijk out-of-the-box.
 • Je hebt doorzettingsvermogen: je bent in staat om zaken aan te pakken en te organiseren om met je muziek verder te komen.

Toelatingsprocedure

Stap 1: Online aanmelding.
Stap 2: Eerste voorselectie op basis van de online aanmelding. Een speciaal samengestelde commissie beoordeelt jouw kansen op de HBA aan de hand van het ingestuurde materiaal. Op basis hiervan word je al dan niet uitgenodigd.
Stap 3: Auditie en intakegesprek.
Stap 4: Definitieve selectie.

Vanaf 1 februari 2018 kun je je via www.hermanbroodacademie.nl aanmelden.

Er zijn heel veel mensen die de opleiding willen gaan volgen. We adviseren je dan ook stellig om ook een plan B te bedenken. Zodat je weet wat je gaat doen als je onverhoopt niet wordt aangenomen.

Instroommomenten

 • Augustus/september

Kosten

De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor een eigen instrument, boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl

Studentenreisproduct

Bij een voltijd mbo studie heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Maak je muziek, schrijf je je eigen songs of tracks en wil je daar later ook je geld mee verdienen? Of heb je ambities om shows te voorzien van licht en geluid? Misschien wil je muziek uitbrengen op een eigen label of als manager werken met een artiest? Als je talent hebt en bereid bent heel hard te werken, is er misschien plek voor je op de Herman Brood Academie. De Herman Brood Academie leidt jou op tot professioneel Artiest, Music Industry Professional of Podium-/studiotechnicus. Door verschillende muzikale producten te creëren, leer je de (inter)nationale muziekindustrie kennen en jouw plek daarin te veroveren. Je kunt toelating doen voor de specialisaties drums, basgitaar, gitaar, toetsen, zang, MC (rap), dance producer (DP), beat composer (BC) en Hip Hop/Dance Vocals, MIP (Music Industry Professional) of Podium-/studiotechniek.

Wil je meer weten over deze academie? Kijk dan op de website van de Herman Brood Academie

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.