Basisopleiding toerisme

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25168
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1 jaar
Academie: Academie voor Horeca en Toerisme
Startdatum: september
Locatie: Bontekoelaan 1, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Vind jij het leuk om gasten te ontvangen? Ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn en het naar hun zin hebben? Dan is de opleiding Basisopleiding toerisme bij MBO Utrecht misschien wel wat voor jou!

De opleiding

Over de basisopleiding toerisme

Als je kiest voor de basisopleiding Toerisme start je met de opleiding gastheer/gastvrouw om daarna door te stromen. Je leert hoe het is om te werken in een hotel of restaurant. Jij werkt als anderen vrij hebben en zich vermaken. Je zorgt dat de klanten tevreden zijn en hebt er plezier in om het anderen naar de zin te maken.

In het tweede leerjaar rond je de horeca onderdelen af en start je met beroepsgerichte vakken toerisme. Na dit jaar heb jij je niveau 2 diploma op zak en kun je instromen in het eerste jaar van de opleidingen Toeristisch medewerker – Medewerker frontoffice of Medewerker recreatie en toerisme op niveau 3.

Kerntaken

 • Het bereiden van dranken en gerechten.
 • Je voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit.
 • Je beheert de voorraad en bestelt.

Naast bovengenoemde kerntaken volg je de volgende extra vakken: Front-office, toeristische topografie, Spaans of bij voldoende aanmeldingen Duits. Hiervoor ontvang je certificaten waarmee je door kunt studeren in het eerste leerjaar van de opleiding Toeristisch medewerker – Medewerker frontoffice of Medewerker recreatie en toerisme op niveau 3.

Wat leer je

Jij zorgt ervoor dat gasten het naar hun zin hebben, zich welkom voelen en een leuke tijd hebben. Wij leren je hoe je je tegenover gasten opstelt. Hoe je dranken bereidt en gerechten serveert, hoe je de voorraad bijhoudt en bestellingen maakt. Ook werken we aan je commerciële houding. Praktijkervaring kun je – naast je stage – opdoen bij Eventlab, ons eigen leerbedrijf. Help mee tijdens evenementen als Summer Lake, I am Hardwell en de Margriet Winter Fair en kom erachter wat jij echt leuk vindt!

Stage (BPV)

Binnen de opleiding toerisme is er veel stage ingepland, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Voorafgaand aan de BPV worden praktijkvaardigheden geoefend in samenwerking met enkele horecabedrijven in Utrecht. In het eerste schooljaar doe je praktijkervaring op door een hele week bij een horecabedrijf te werken, dit wordt door school geregeld. In de derde periode van het eerste schooljaar loop je de BPV.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Gastheer/gastvrouw?

Je kunt als gastheer/gastvrouw een baan krijgen in een hotel of restaurant, maar ook in een bar en in de ontbijt- of feestzaal en op beurzen en evenementen.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Opleiding Toeristisch medewerker – Medewerker frontoffice, niveau 3
 • Opleiding Medewerker recreatie en toerisme, niveau 3
 • Opleiding Zelfstandig gastheer, niveau 3
 • Opleiding Bartender, niveau 3
 • Opleiding Kok, niveau 3

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1)

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, proefles en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Afhankelijk van je vooropleiding, het moment van aanmelden kan de opleiding verkort worden tot minimaal één jaar. Deelnemers die zich na de zomer pas aanmelden moeten rekening houden met een aangepast onderwijstraject

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Bezorg je mensen graag een fijne vakantie? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan werken in de toeristische sector. Werken met vakantiegangers betekent vooral werken met mensen: je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in Horeca en Toerisme is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Je werkt hard en onregelmatige werktijden zijn geen probleem voor jou. Vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op via EventLab. Tijdens de verschillende werkzaamheden leer je op de juiste wijze om te gaan met gasten/klanten en werk je aan je commerciële houding.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.