Bouwkunde: richting management en makelaardij

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25104
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Denk jij weleens na over hoe gebouwen ontworpen, gebouwd en vooral ook verkocht worden? Ben je commercieel, ondernemend en heb je interesse in de vastgoedwereld? Meld je dan aan voor de opleiding Bouwkunde, richting management en makelaardij bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Bouwkunde: richting management en makelaardij

De opleiding Bouwkunde, richting management en makelaardij is een brede niveau 4-opleiding. De basisopleiding voor de bouwkunde-opleidingen is voor ongeveer 80% gelijk. Vanaf het eerste jaar ga je wel al aan de slag met jouw specialisatie: management en makelaardij. Je volgt technische vakken zoals tekenen, modelleren en kostenramingen opstellen, algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en wiskunde en keuzedelen zoals kopersbegeleiding in de vastgoed en ondernemerschap. Vanaf het tweede leerjaar loop je stage om je te oriënteren op je toekomstige beroep. In het derde en vierde leerjaar ga je ook op stage maar dan werk je deels aan examenopdrachten. De opleiding is kleinschalig en er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Algemene Bouwkunde
 • Constructieleer
 • Bouwfysica
 • Vastgoed
 • Beheer en onderhoud

Kerntaken

 • Je verzamelt, verwerkt en integreert projectinformatie
 • Je werkt ontwerpen voor woningbouw en bedrijfsbouw uit
 • Je voert werkvoorbereiding uit voor de woning- en bedrijfsbouw
 • Je begeleidt nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden

Iets voor jou?

 • Je bent creatief
 • Je bent ondernemend
 • Je bent communicatief sterk

Wat leer je

Praktijkgericht onderwijs staat centraal in de opleiding Bouwkunde. Zo werk je in het eerste jaar aan verschillende projecten zoals een vakantiewoning en een starterswoning. Je krijgt les in onder andere constructieleer, 3D-ontwerp, technisch tekenen, materialenleer, bouwfysica en maquettebouw. Elk jaar worden de opdrachten wat moeilijker. Tijdens de keuzedelen specialiseer je je in jouw uitstroomrichting: management en makelaardij. Je volgt lessen over vastgoed, leert hoe je kopers begeleidt bij de aan- of verkoop van een woning, leert taxeren en krijgt les in ondernemerschap.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen in een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit BPV (Beroeps Praktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde loop je vanaf het tweede schooljaar stage (BPV).

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma bouwkunde, richting management & makelaardij?

Met een diploma Bouwkunde op zak kun je op veel plekken aan de slag. Bijvoorbeeld als assistent-makelaar bij een makelaardij, als assistent-projectontwikkelaar, of als assistent-projectleider.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij, hbo Bouwkunde of Civiele techniek of een bij de Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Vastgoed en Makelaardij
 • Hbo Bouwkunde
 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, bedrijfsbezoek en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om je opleiding te versnellen, vraag hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica of zorgtechnicus (i.s.m. de Zorgacademie). Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.