Bouwkunde: richting regulier en uitvoer

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25104
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Heb jij een fascinatie voor het ontwerp en de bouw van gebouwen? Ben je niet bang om je handen vies te maken en een echte aanpakker? Zie jij jezelf op de bouwplaats een planning maken, materialen controleren en bouwpersoneel instrueren? Misschien is de opleiding Bouwkunde, richting regulier en uitvoer bij MBO Utrecht wel iets voor jou.

De opleiding

Over de opleiding Bouwkunde: richting regulier en uitvoer

De opleiding Bouwkunde, richting regulier en uitvoer is een niveau 4-opleiding. De basisopleiding voor de bouwkunde-opleidingen is voor ongeveer 80% gelijk. Vanaf het eerste jaar ga je wel al aan de slag met jouw specialisatie: regulier en uitvoer. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en wiskunde krijg je technische vakken als constructieleer en bouwfysica en zijn er de keuzedelen bouwen met hout en houten bouwconstructies. Vanaf het tweede leerjaar loop je stage om je te oriënteren op je toekomstige beroep. In het derde en vierde leerjaar ga je ook op stage maar dan werk je deels aan examenopdrachten. De opleiding is kleinschalig en er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Algemene Bouwkunde
 • Sterkte berekenen
 • Constructieleer
 • Bouwfysica
 • Materialen en Gereedschappen

Kerntaken

 • Verzamelt, verwerkt en integreert projectinformatie
 • Bereid infrawerk voor
 • Begeleid uitvoering van infrawerk
 • Je begeleidt nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden

Iets voor jou?

 • Je hebt aanleg voor/interesse in techniek
 • Je hebt een doe-mentaliteit
 • Je kunt goed samenwerken

 

Wat leer je

Praktijkgericht onderwijs staat centraal in de opleiding Middenkaderfunctionaris bouwkunde. Zo werk je in het eerste jaar aan verschillende projecten zoals een vakantiewoning en een starterswoning. Je krijgt les in onder andere constructieleer, 3D-ontwerp, technisch tekenen, materialenleer, bouwfysica en maquettebouw. Elk jaar worden de opdrachten wat moeilijker. Tijdens de keuzedelen specialiseer je je in jouw uitstroomrichting: regulier en uitvoer. Je leert hoe je kozijnen, trappen en steigers bouwt, hoe je als voorman personeel op de bouwplaats aanstuurt en hoe je met beton werkt.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen in een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit BPV (Beroeps Praktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde loop je vanaf het tweede schooljaar stage (BPV).

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Bouwkunde: richting regulier en uitvoer?

Na de opleiding Bouwkunde: richting regulier en uitvoer kun je gaan werken bij een uitvoerend bouwbedrijf en in de bouwindustrie. Bijvoorbeeld als tekenaar, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je opzichter worden, bestekschrijver of ontwerper. Je kunt ook terecht bij aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies. Maar ook in de handel zijn er mogelijkheden als inkoper of commercieel medewerker.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Bouwkunde
 • Hbo Civiele techniek
 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, bedrijfsbezoek en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om je opleiding te versnellen, vraag hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica of zorgtechnicus (i.s.m. de Zorgacademie). Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.