Bouwkunde: richting vormgeving, design en architectuur

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25104
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in architectuur? Lijkt het je leuk om gebouwen te ontwerpen en het interieur een bepaalde stijl en sfeer te geven?  Heb je daarnaast ook nog gevoel voor kleur en design? Dan is deze veelzijdige en creatieve opleiding Bouwkunde, richting vormgeving, design en architectuur bij MBO Utrecht jou op het lijf geschreven!

De opleiding

Over de opleiding Bouwkunde: richting vormgeving, design en architectuur

De opleiding Bouwkunde, richting vormgeving, design en architectuur is een vierjarige niveau 4-opleiding. De basisopleiding voor de bouwkunde-opleidingen is voor ongeveer 80% gelijk. Vanaf het eerste jaar ga je wel al aan de slag met jouw specialisatie: vormgeving, design en architectuur. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en wiskunde krijg je technische vakken zoals sterkte berekenen en constructieleer en vakken zoals interieurvormgeving en architectuur. Vanaf het tweede leerjaar loop je stage om je te oriënteren op je toekomstige beroep. In het derde en vierde leerjaar ga je ook op stage maar dan werk je deels aan examenopdrachten. De opleiding is kleinschalig en er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Tekenen met 2D-CAD pakket
 • Modelleren in 3D-BIM omgeving Revit
  Algemene Bouwkunde
  Sterkte berekenen
 • Constructieleer
 • Bouwfysica
 • Materialen en Gereedschappen
 • Interieurvormgeving

Kerntaken

 • Je verzamelt, verwerkt en integreert projectinformatie
 • Je werkt ontwerpen voor woningbouw en bedrijfsbouw uit
 • Je voert werkvoorbereiding uit voor de woning- en bedrijfsbouw
 • Je begeleidt nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden

Iets voor jou?

 • Je bent creatief
 • Je hebt interesse in techniek
 • Je kunt goed rekenen

Wat leer je

De bouwkunde-opleidingen zijn praktijkgericht. Zo werk je in het eerste jaar bijvoorbeeld aan een vakantiewoning en een starterswoning waarin lessen als constructieleer, sterkte berekenen en maquettebouw je ondersteunen bij het realiseren van de projecten. Tijdens de opleiding ga je bij verschillende keuzedelen extra lessen volgen om je te specialiseren in vormgeving, design en architectuur waarbij je bijvoorbeeld les krijgt in interieurvormgeving. Aan het einde van het derde leerjaar bestaat ook de mogelijkheid om mee te doen aan het examen ‘Master of Interior Design’. Dit is in samenwerking met het Instituut voor Binnenhuisarchitectuur.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen bij een architectenbureau, een aannemer, projectontwikkelaar of bijvoorbeeld de gemeente, woningbouwstichting. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit BPV (Beroeps Praktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde moet je vanaf het tweede schooljaar stagelopen. In het tweede schooljaar ga je negen weken op stage. In het derde en vierde schooljaar ga je twaalf weken op stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Bouwkunde, richting vormgeving, design en architectuur?

Met een diploma bouwkunde, richting vormgeving, design en architectuur op zak ben je breed inzetbaar. Bijvoorbeeld als tekenaar of calculator bij een architectenbureau of als opzichter bij een ontwerpbureau. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Architectuur, HKU Spatial Design, hbo Bouwkunde of de Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Architectuur
  HKU
 • Hbo Bouwkunde
 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (introductie opleiding, bedrijfsbezoek en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om je opleiding te versnellen, vraag hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica of zorgtechnicus (i.s.m. de Zorgacademie). Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.