Middenkader bouwkunde en infra

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23053
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Academie: Academie voor Techniek
Startdatum: september, februari
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

9 December

10.00 tot 14.00 uur

Meer informatie

Ben jij geïnteresseerd in gebouwen en wegen en vooral hoe ze ontworpen en gebouwd worden? Schrik je niet van techniek en ben je creatief? Meld je dan aan voor de opleiding Middenkader bouwkunde en infra bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Middenkader bouwkunde en infra

Heb je ruimtelijk inzicht en schrik je niet van wiskunde en natuurkunde? Ben je geïnteresseerd in huizen en gebouwen en vooral in de manier waarop ze tot stand komen? Dan is deze brede opleiding misschien wel iets voor jou.

De opleiding Middenkader bouwkunde en infra is een brede opleiding op niveau 4. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels en wiskunde krijg je veel technische vakken die gekoppeld zijn aan realistische projecten. Vanaf het tweede leerjaar loop je stage om je te oriënteren op je toekomstige beroep. In het derde en vierde leerjaar ga je ook op stage maar dan werk aan examenopdrachten. De opleiding is kleinschalig en er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Na de opleiding kun je gaan werken bij een uitvoerend bouwbedrijf, in de  bouwindustrie, bij een ontwerpbureau, aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten, provincies of in de handel.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Algemene Bouwkunde
 • Sterkteberekenen
 • Constructieleer
 • Bouwfysica
 • Materialen en Gereedschappen

Kerntaken

 • Je beheert en onderhoudt de gebouwde omgeving
 • Je werkt initiatieven uit
 • Je bereidt projecten voor
 • Je realiseert projecten

Iets voor jou?

 • Je hebt aanleg voor/interesse in techniek
 • Je bent creatief
 • Je kunt goed samenwerken

Uitstroomrichting Bouwkunde, design & architectuur

Heb jij iets met vormgeving en techniek van gebouwen? Ben je geïnteresseerd in architectuur? Lijkt het je leuk om gebouwen te ontwerpen en vorm te geven? Heb je daarnaast ook nog gevoel voor kleur en design? Dan is deze veelzijdige en creatieve uitstroomrichting jou op het lijf geschreven. Tijdens deze opleiding bestaat ook de mogelijkheid om mee te doen aan het examen ‘Master of Interior Design’. Dit is in samenwerking met het instituut voor binnenhuisarchitectuur.

Uitstroomrichting Bouwkunde, Management en makelaardij

Lijkt het je leuk om over bouwplannen te adviseren, woningen te taxeren en te verkopen? Ben je commercieel en heb je ook nog technisch inzicht? Kun je verder goed met mensen omgaan? Dan zorgt deze uitstroomrichting ervoor dat je straks van alle markten thuis bent. Met deze brede opleiding kan je verschillende kanten op. Je volgt in principe de opleiding Bouwkunde, maar dan met extra vakken zoals management, economie en makelaardij

Wat leer je

De opleiding Middenkader bouwkunde en infra is vooral een op de praktijk gerichte opleiding. Zo werk je in het eerste jaar bijvoorbeeld aan een project waarin lessen als constructieleer, sterkte berekenen en maquettebouw je ondersteunen bij het realiseren van dit project. Tijdens de opleiding ga je bij verschillende keuzedelen extra lessen volgen om je te specialiseren in bouwkunde, vormgeving of makelaardij of als je voor de infra kiest in specifieke infra-opdrachten.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stage lopen in een bedrijf. Een belangrijk en verplicht onderdeel van je opleiding bestaat dan ook uit BPV (Beroeps Praktijkvorming). Gedurende de opleiding bouwkunde moet je in alle schooljaren stage (BPV) lopen. In het tweede schooljaar ga je negen weken op stage. In het derde en vierde schooljaar ga je twaalf weken op stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Bouwkunde/infra?

Na de opleiding bouwkunde en infra kun je gaan werken bij een uitvoerend bouwbedrijf en in de  bouwindustrie. Bijvoorbeeld als tekenaar, werkvoorbereider, uitvoerder of calculator. Bij ontwerpbureaus kun je opzichter worden, bestekschrijver of ontwerper. Je kunt ook terecht bij aannemers, adviesbureaus, landmeetkundige bureaus, gemeenten of provincies. Maar ook in de handel zijn er mogelijkheden als inkoper of commercieel medewerker.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Bouwkunde
 • Hbo Civiele techniek
 • Kaderopleiding voor Ondernemers in het Bouwbedrijf (KOB)

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Dit zijn de toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg, bij
  voorkeur in de sector techniek;
 • Of je hebt een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4;
 • Of je hebt een mbo-diploma niveau 3, sector techniek;
 • Met een havo-diploma met wiskunde is er de mogelijkheid om deze opleiding in 3 jaar af te ronden.

Ook bekijken we tijdens het intakegesprek welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om de opleiding Bouwkunde/Infra sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een halfjaar (tot een jaar) eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Met een opleiding Bouwkunde of Infratechniek kun je veel kanten op, bijvoorbeeld bij een van de vele bouw-, waterbouw- of wegenbouwbedrijven. Kies je voor de vormgevingskant, dan zien we je waarschijnlijk terug bij een architecten- of adviesbureau of ga je richting de interieurarchitectuur. Ook werken als makelaar, inkoper of adviseur bij een gemeente behoort tot de mogelijkheden.

Middenkader engineering is een brede technische opleiding waarbij je in het derde studiejaar kiest voor de uitstroomrichting electrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica, robotica of zorgtechnicus (i.s.m. de Zorgacademie). Je leert tijdens de opleiding hoe je technische installaties kunt ontwerpen, testen, installeren en laten werken. Je kunt aan de slag als projectleider, ontwerper, werkvoorbereider, calculator, tekenaar of bijvoorbeeld als inkoper bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.