Dansdocent en uitvoerend danser

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25495
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Utrechtse Dansacademie
Startdatum: september
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Is dansen je lust en je leven? Maak van je passie je beroep en meld je aan voor de Utrechtse Dansacademie van MBO Utrecht. Wij leiden je op tot danser én dansdocent in klassiek en jazz, urban of modern.

De opleiding

Over de opleiding Dansdocent en uitvoerend danser

Wil je van dansen je beroep maken, dan is de Utrechtse Dansacademie echt iets voor jou. Je wordt opgeleid tot ondernemer in de dans. Als basis voor dit beroep wordt een goede danstechniek, vaardigheden en inzicht verwacht.

De opleiding Dansdocent en uitvoerend danser is een fysieke en pittige opleiding. 70% van de tijd krijg je les en 30% ben je in de praktijk bezig. Je krijgt dansles in jazz, modern, klassiek en urban, volgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en theorie- en praktijkvakken gericht op dans. Ook loop je verschillende stages bij bijvoorbeeld een dansschool, een basisschool of een dansgezelschap en zijn er elk schooljaar zijn minstens vier momenten waarop jij de mogelijkheid krijgt om je te presenteren als uitvoerend danser.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Jazz (Afrojazz, Lyricaljazz, Horton, Mattox)
 • Modern (Graham, Europees, Cunningham)
 • Klassiek
 • Urban
 • Methodiek
 • Didactiek
 • Psychologie
 • Choreografie

Kerntaken

 • Onderhouden en organiseren van je eigen werkterrein
 • Voorbereiden van dansproducties
 • Repeteren van dansproducties in teamverband
 • Het ontwikkelen en uitvoeren van workshops

Iets voor jou?

 • Je hebt danservaring
 • Je bent creatief
 • Je hebt doorzettingsvermogen

Profiel student Danser / dansdocent

Als student aan de Utrechtse Dansacademie heb je veel doorzettingsvermogen, ben je creatief en leergierig. Je toont initiatief en bent sociaal vaardig. De danswereld vereist een hoge inzet en zelfdiscipline, daarom leer jij bij de Utrechtse Dansacademie om als toekomstig danser en dansdocent het maximale uit jezelf te halen.

Kijk voor de actuele auditiedagen op de website van de Utrechtse Dansacademie.

Wat leer je

In de opleiding Dansdocent en uitvoerend danser leer je niet alleen hoe je zelf een nog betere danser wordt. Ook krijg jij skills aangeleerd hoe je een choreografie maakt, hoe jij anderen een dans aanleert en zelfs hoe je je eigen dansschool of –groep kunt starten. Zo kun je na je dans opleiding alle kanten op. De Utrechtse Dansacademie krijg je veel persoonlijke begeleiding. Met z’n allen proberen we het beste uit je te halen.

Stage (BPV)

Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. De Utrechtse Dansacademie is een beroepsopleiding, je krijgt ongeveer 70% les en 30% doe je in de praktijk. Je krijgt begeleiding bij het vinden van een passende stageplek. Jouw stage bestaat uit een docentstage, dansmakerstage en uitvoerende stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Dansdocent en uitvoerend danser

Op de Utrechtse Dansacademie is het vakkenpakket afgestemd op de gevraagde competenties vanuit het werkveld. Ook word je opgeleid tot ondernemer in de dans. Met je diploma kun je aan de slag als danser, dansdocent, organisator binnen de danssector en ook als uitvoerend danser binnen producties. Je kunt gaan lesgeven aan verschillende doelgroepen en weet hoe je een eigen dansschool of dansgroep opzet.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • hbo Dans (wij werken samen met AHK, ArtEz, Fontys en Codarts)
 • hbo Creatieve therapie dans
 • hbo Culturele en maatschappelijke vorming
 • hbo Voeding en diëtiek
 • Hogere Hotelschool
 • Kunst en Management opleidingen bij Hogescholen voor de Kunsten

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

NB: Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Je moet op de kennismakingsdag een auditie doen met een selectie op danskwaliteiten. Daarna volgt een adviesgesprek. Ook dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn. Kijk voor meer informatie en data van de audities op: www.utrechtsedansacademie.nl/aanmelden

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je tot een jaar eerder je diploma halen.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Maak van dansen je beroep op de Utrechtse Dansacademie. Met je diploma Danser / dansdocent kun je aan de slag als danser, dansdocent en organisator binnen de danssector en ook als uitvoerend danser binnen producties. Je kunt gaan lesgeven en weet hoe je een eigen dansschool of dansgroep opzet. Al onze docenten en choreografen komen direct uit het werkveld en hebben veel ervaring als dansdocent, dansschoolhouder en uitvoerend danser in grote Nederlandse gezelschappen en grote televisieproducties. Wij doen er alles aan om onze studenten hun talenten te laten ontdekken en deze verder te ontwikkelen. Bij ons mag iedereen zichzelf zijn en we maken ook veel lol met elkaar!

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Utrechtse Dansacademie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.