Game developer

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23088
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: ICT Academie
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Hou je van programmeren? Droom je ervan om mee te werken aan het bouwen van educatieve of ontspannende games met allerlei toepassingen? Dat kan! Meld je aan bij de opleiding Applicatie – en media ontwikkelaar, in de uitstroomrichting Game developer, bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding Game developer

De opleiding Game developer duurt drie jaar. In die tijd leer je alles over GIMP en Unity, maak je kennis met virtual en augmented reality en leer je talen als PHP, CSS3, HTML5, SQL (voor webdevelopment) en responsive websites. Tijdens de opleiding loop je twee keer stage.

Opleiding game developer

De opleiding Game developer duurt 3 jaar. Als game developer leer je om alle aangeleverde assets (plaatjes, geluiden, muziek, achtergronden) met behulp van een zelfgeschreven game engine weer in werking te zetten. In jaar 1 betekent dit vooral het herschrijven van een game engine van een bestaand 2D Arcade game naar een ander platform.

Later ga je je steeds meer verdiepen in design patterns  en het programmeren van de AI van een game. De gebruikte talen zijn vooral C# (XNA framework), JAVA (LibGdx framework) en JavaScript (Canvas element). De mogelijke platformen voor de games: XBOX 360, Android, PC, Browsers, Linux.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Game development
 • Programmeren
 • Web development
 • JAVA

Kerntaken

Basisdeel

 • B1-K1 Levert een bijdrage aan het ontwikkeltraject;
 • B1-K2 Realiseert en test (onderdelen van) een product;
 • B1-K3 Levert een product op.

Profieldeel

 • P1-K1 Onderhoudt en beheert de applicatie

Iets voor jou?

 • Je bent technisch
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Het is een pré als je kunt programmeren

Wat leer je

Tijdens de opleiding Game developer leer je om alle aangeleverde assets (plaatjes, geluiden, muziek, achtergronden) met behulp van een zelfgeschreven game engine weer in werking te zetten. In het eerste jaar zal dit vooral het herschrijven van een game engine van een bestaand 2D Arcade game naar een ander platform zijn. Later ga je je steeds meer verdiepen in design patterns en het programmeren van de AI van een game. Maar je maakt ook kennis met het echte programmeerwerk. Geen knippen en plakken maar degelijk codekloppen. Je leert responsive websites, een inlog-registratiesysteem en 2D Arcadegames maken. Naarmate je verder komt in je studie ga je je niet alleen verder verdiepen in de talen, maar ook in het leren bedenken van een applicatie en het documenteren ervan.

Stage (BPV)

In het laatste leerjaar van deze opleiding zit de stagecomponent en werk je bij een bedrijf van jouw leergebied. Je loopt het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Game developer

Na je opleiding mbo Game developer niveau 4 kun je meewerken aan het bouwen van games, websites en apps. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleidingen Game Development en Software & information engineering.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Software & information engineering
 • Hbo Game development

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (oriëntatieles, talentscan en adviesgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een halfjaar (tot een jaar) eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Op deze academie leer je hoe je ICT-systemen, computers en netwerken beheert of hoe je applicaties, media of games ontwikkelt. Je hebt ervaring met programmeren of wil dit graag leren. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het technisch realiseren van games, het programmeren van websites of het ontwikkelen van softwareproducten voor kantoor- en industriële automatisering. Ook integreer je animaties, grafische, audiovisuele en functionele componenten. Je leert programmeren voor Androidtelefoons en -tablets. De ICT Academie is Cisco gecertificeerd.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de ICT Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.