Helpende zorg en welzijn – versneld – BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25498
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1 jaar
Academie: Gooise Zorgacademie
Startdatum: september
Locatie: Stationsstraat 2, Hilversum

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Ben jij sociaal, behulpzaam, neem je graag initiatief en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de opleiding Helpende zorg en welzijn echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Helpende zorg en welzijn – versneld – BBL

Met de opleiding Helpende Zorg en welzijn – versneld kun je zorg bieden aan allerlei cliënten/zorgvragers. Mensen met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, een verslaving of een handicap. Je werkt vaak samen met de mantelzorgers of hebt te maken met wettelijke vertegenwoordigers van de cliënt/zorgvrager. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook andere verzorgers. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving, maar kunt ook bij of voor een groep cliënten/zorgvragers werken. In een zorg- of welzijnsinstelling werk je samen met collega’s en heb je vaak te maken met andere hulpverleners, zoals verzorgenden en sociaal agogisch werkers.

Helpende Zorg en welzijn is een verantwoordelijke baan waar je soms onder tijdsdruk werkt. Maar voor jouw inspanningen krijg je veel terug: cliënten/zorgvragers die blij zijn met jouw hulp en de fijne leefomstandigheden die jij hebt helpen creëren in hun thuissituatie of in de zorg- of welzijnsinstelling. Je kunt echt een verschil maken in de kwaliteit van leven.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Zorg voor huishouden
 • Uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen
 • Communicatievaardigheden
 • Uitvoeren van activiteiten

Kerntaken

 • Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning;
 • Het ondersteunen bij het zelfstandig functioneren;
 • Het uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken.

Wat leer je

Ben je helpende zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Maar ook hoe je assisteert bij het aan- en uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten. Stage kun je lopen in een zorgcentrum, buurthuis, kinderopvang, buitenschoolse opvang, in de gehandicaptenzorg of de thuiszorg.

 

Stage (BPV)

Tijdens een BBL-opleiding is er geen sprake van stage. De leerling is in dienst van een zorginstelling en voert de BPV uit tijdens het werk. De leerling wordt daarbij begeleid door een werk- en/of praktijkopleider.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Helpende zorg en welzijn – versneld BBL

Als helpende Z&W werk je in de verpleging en verzorging. Met je diploma kun je in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg aan de slag.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Opleiding Pedagogisch medewerker niveau 3
 • Opleiding Medewerker maatschappelijke zorg niveau 3
 • Opleiding Verzorgende IG niveau 3

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1);

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Deze opleiding start in overleg met een zorginstelling.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €240,- voor een BBL opleiding niveau 1 of 2*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Wanneer je een opleiding aan een van de Zorgacademies afrondt kun je gaan werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Je werkt graag met mensen en je maakt makkelijk contact. Je staat stevig in je schoenen, hebt een positieve kijk op het leven en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Geen dag is hetzelfde wanneer je mensen begeleidt en verzorgt. De Gooise Zorgacademie biedt BBL-opleidingen voor volwassenen die zich inschrijven vanuit hun werkgever. De Utrechtse Zorgacademie is bedoeld voor jongeren die een BOL-opleiding willen volgen.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Utrechtse Zorgacademie.

 

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.