Helpende zorg en welzijn: het Warande Leren

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25498
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1 jaar
Academie: Academie voor Welzijn
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 25, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil je werken in de zorg? En direct aan de slag? In de opleiding Helpende zorg en welzijn – Het Warande Leren bij MBO Utrecht loop je stage én krijg je les bij zorgorganisatie Warande in Zeist. Iets voor jou?

De opleiding

Over de opleiding Helpende zorg en welzijn- Het Warande Leren

Het Warande Leren (leren in huis) is een versneld traject mbo helpende zorg en welzijn voor studenten die dit aan kunnen. Het is een onderwijsconcept waarbij je naar school gaat én stageloopt bij Warande in Zeist. Je werkt en leert vier dagen per week op een zorgafdeling en je krijgt één dag per week les bij Warande. Dit gebeurt in wisselende diensten.

Onderwijs in de praktijk

Je volgt onderwijs volledig in de praktijk bij Warande in Zeist. Het onderwijs is afgestemd op de dagelijkse werkzaam­heden bij het leerbedrijf. Je krijgt op de werkvloer begeleiding van een werkbegeleider. Deze helpt je bij het aanleren van het vak.

Elke dag is op de werkvloer de docente aanwezig. Je krijgt van haar theorieles in het speciaal voor studenten ingericht leerhome. Ook zal zij jouw persoonlijk begeleiden. De docente komt regelmatig op de werkvloer van de student voor over­leg met jou en de werkbegeleider. Ook assisteert zij de werkbegeleider in haar opleidende taak.

Warande

Warande is een organisatie die wonen, service en zorg biedt. Hier wonen cliënten met lichamelijke én psychogeriatrische klachten. De organisatie ondersteunt ouderen om zoveel mogelijk door te gaan met het leven dat ze gewend zijn. MBO Utrecht is te gast bij Warande en ziet dit daarom graag terug in de houding van de studenten. De studenten gaan aan de slag bij wooncentrum Heerewegen,  In de Dennen en Verpleeghotel Bovenwegen in Zeist.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Creatieve vaardigheden
 • Zorg theorie en vaardigheden
 • Voeding
 • Drama

Werkzaamheden

De leerlingen verrichten verschillende werkzaamheden op de afdelingen:

 • Assisteren van zorgvragers bij het eten en drinken
 • Assisteren bij de basiszorg
 • Assisteren bij welzijnsactiviteiten
 • Assisteren bij de servicedienst
 • Assisteren bij de catering

Wat leer je

Warande is een zorgorganisatie waar cliënten met lichamelijke klachten én psychogeriatrische klachten (aandoeningen door ouderdom, zoals Alzheimer of dementie) voor korte of langere tijd wonen. Er is een zorghotel, een open en een gesloten afdeling. Je werkt in de ochtenddienst – waarbij je ’s ochtends leert en werkt en ’s middags les hebt – of in de middagdienst – waarbij je start met de les en daarna tot in de avond leert en werkt. Je leert hoe je mensen kunt helpen bij dagelijkse dingen als wassen, aankleden en eten, maar ook hoe je activiteiten kunt organiseren en begeleiden.

Stage (BPV)

Het Warande Leren is een versneld traject mbo helpende zorg en welzijn voor studenten die dit aan kunnen. Het is een onderwijsconcept waarbij je naar school gaat én stageloopt bij Warande in Zeist. Je werkt en leert vier dagen per week op een zorgafdeling en je krijgt één dag per week les bij Warande. Dit gebeurt in wisselende diensten.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Helpende zorg en welzijn- Het Warande Leren

Het Warande Leren is een versneld traject voor studenten die dit aan kunnen. Aan het eind van het jaar kun jij het erkend diploma Helpende Zorg en Welzijn halen bij het Warande.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Opleiding Pedagogisch medewerker niveau 3
 • Opleiding Medewerker maatschappelijke zorg niveau 3
 • Opleiding Verzorgende IG niveau 3

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1)

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (informatiebijeenkomst over de opleiding en kennismakingsgesprek)  en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Ben jij een mensen-mens? Dan is een opleiding op de Academie voor Welzijn iets voor jou! Jouw werk kan voor mensen het verschil maken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en verliest je eigen grenzen niet uit het oog. Werken met mensen vraagt niet alleen kennis maar ook houding en vaardigheden. Hiermee oefenen is de basis van de opleiding tot pedagogisch medewerker of medewerker maatschappelijke zorg of helpende zorg en welzijn. Dus ben je betrokken, empathisch en assertief en werk jij graag met mensen waar jij het verschil voor wil maken dan is de academie voor welzijn echt iets voor jou!

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.