Helpende zorg en welzijn

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25498
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Academie: Academie voor Welzijn
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Werk je graag met mensen? En vind je het leuk om bijvoorbeeld kinderen, ouderen of mensen met een handicap te helpen? Dan is de opleiding Helpende zorg en welzijn bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Helpende zorg en welzijn

Vind je het leuk om mensen te helpen en te verzorgen? Bijvoorbeeld kleine kinderen, mensen met een handicap of ouderen? Lijkt het je leuk om te werken in een buurthuis? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven. Je leert verschillende facilitaire vaardigheden, zoals hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten of hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Maar ook assisteer je bij het aan- en uitkleden en het wassen, je brengt de mensen koffie en thee en je luistert naar hun verhalen. Een baan vol afwisseling dus.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Creatieve vaardigheden
 • Zorg theorie en vaardigheden
 • Voeding
 • Drama

Kerntaken

 • Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning;
 • Het ondersteunen bij het zelfstandig functioneren;
 • Het uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken.

Wat leer je

Ben je helpende zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Maar ook hoe je assisteert bij het aan- en uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten. Stage kun je lopen in een zorgcentrum, buurthuis, kinderopvang, buitenschoolse opvang, in de gehandicaptenzorg of de thuiszorg.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In leerjaar 1 en 2 ga je stagelopen. Het is verstandig om al voordat je begint met de opleiding rond te kijken naar een stageplaats. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

Op school is een bpv-coördinator aanwezig die mee kan helpen met het zoeken van een stage voor de opleiding Helpende zorg en welzijn. Je kunt stage lopen in een zorgcentrum, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, buurthuizen en een gastouderbureau, een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, voorschoolse- buitenschoolse opvang of op een basisschool.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2?

Na de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je aan de slag als helpende in een kinderdagverblijf, buurthuis, revalidatiecentrum of verzorgingstehuis. Het is maar net wat jou het meest aanspreekt. Maar waar je ook gaat werken, de omgang met mensen staat daarbij centraal. Zodra je je diploma hebt, kun je ook besluiten om verder te leren op niveau 3.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Opleiding Pedagogisch medewerker niveau 3
 • Opleiding Medewerker maatschappelijke zorg niveau 3
 • Opleiding Verzorgende IG niveau 3

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1)

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Ben jij een mensen-mens? Dan is een opleiding op de Academie voor Welzijn iets voor jou! Jouw werk kan voor mensen het verschil maken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en verliest je eigen grenzen niet uit het oog. Werken met mensen vraagt niet alleen kennis maar ook houding en vaardigheden. Hiermee oefenen is de basis van de opleiding tot pedagogisch medewerker of medewerker maatschappelijke zorg of helpende zorg en welzijn. Dus ben je betrokken, empathisch en assertief en werk jij graag met mensen waar jij het verschil voor wil maken dan is de academie voor welzijn echt iets voor jou!

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.