ICT- en mediabeheerder: systeemengineering

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23089
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: ICT Academie
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Computers hebben geen geheimen voor je en je helpt andere graag bij computerproblemen. Wil jij in de ICT aan de slag en ervoor zorgen dat computers en de systemen goed werken? Meld je aan voor de opleiding ICT- en mediabeheerder: systeemengineering bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding ICT- en mediabeheerder: systeemengineering

Op de ICT Academie leiden we je in drie jaar op tot ICT- en mediabeheerder: systeemengineering. Die keuze maak jij in je derde jaar. Je volgt algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen en vaktechnische vakken als hardware, software, helpdesk, webdevelopment en netwerkbeheer. Op de academie ben je voornamelijk aan het werk op en in de computer. Je werkt per periode aan opdrachten. Ook loop je in elk leerjaar stage.

Deze opleiding kent 2 uitstroomrichtingen:

ICT beheerder
Als ICT-beheerder ben je bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorg je dat netwerken, computers en printers goed werken. Je werkt samen met andere mensen en moet soms rustig uit kunnen leggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.

Netwerk- en mediabeheerder
Als Netwerkbeheerder richt je je primair op het onderhoud, het beheer en de beveiliging van kleine tot middelgrote netwerken. Je hebt verstand van netwerken, telecommunicatie en internet. Ook adviseer je collega’s en/of opdrachtgevers.

Een ICT-beheerder heeft veelal een coördinerende rol op het gebied van ICT-beheer en een brede kijk op het vakgebied. Een netwerkbeheerder richt zich op de technische inrichting van een netwerk. Je kunt werken voor een ICT-dienstverlener die zich gespecialiseerd heeft in datatransmissie- en telecommunicatiesystemen, of je kiest voor een baan op de ICT-afdeling bij een groot bedrijf.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Hardware
 • Software
 • Webdevelopment en netwerkbeheer
 • Projectmanagement
 • Helpdesk
 • Linux
 • Cisco
 • PMP

Kerntaken

 • Ontwikkelen van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen;
 • Implementeren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen;
 • Beheren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen;
 • Organiseren van een (bestaande) servicedesk (voor de opleiding Netwerkbeheerder vervalt deze kerntaak).

Iets voor jou?

 • Je hebt interesse in computers
 • Je bent behulpzaam
 • Je bent technisch

Wat leer je

Tijdens de opleiding leer je alles over het samenstellen van hardware, het installeren van hard- en software en over bekabeling en elektrische installaties. We besteden aandacht aan het ‘nieuwe werken’, je leert hoe computersystemen werken, hoe je een netwerk samenstelt én hoe je op een helpdesk service verleent. Als ICT-beheerder ben je bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorg je dat netwerken, computers en printers goed werken. Als netwerkbeheerder doe je het onderhoud, het beheer en de beveiliging van netwerken. Je hebt verstand van netwerken, telecommunicatie en internet.

Stage (BPV)

Gedurende het laatste jaar van je opleiding loop je het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma ICT- en mediabeheerder: systeemengineering

Computers zijn er overal, met een mbo-diploma voor ICT- en mediabeheerder: systeemengineering op zak kun je op veel plekken aan het werk. Als ICT-beheerder heb je uiteindelijk vaak een coördinerende functie. Je bent bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorg je dat netwerken, computers en printers goed werken. Je werkt samen met andere mensen en moet soms rustig uit kunnen leggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.

Als netwerkbeheerder ben je meer gericht op de techniek en het onderhoud. Je houdt je bezig met het beheer en de beveiliging van kleine tot middelgrote netwerken. Je kunt werken voor een ICT-dienstverlener die zich gespecialiseerd heeft in datatransmissie- en telecommunicatiesystemen, of je kiest voor een baan op de ICT-afdeling bij een groot bedrijf.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Doorstromen

 • hbo Informatica
 • hbo Technische informatica
 • hbo Bedrijfskundige informatica

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (oriëntatieles, talentscan en adviesgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Op deze academie leer je hoe je ICT-systemen, computers en netwerken beheert of hoe je applicaties, media of games ontwikkelt. Je hebt ervaring met programmeren of wil dit graag leren. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het technisch realiseren van games, het programmeren van websites of het ontwikkelen van softwareproducten voor kantoor- en industriële automatisering. Ook integreer je animaties, grafische, audiovisuele en functionele componenten. Je leert programmeren voor Androidtelefoons en -tablets. De ICT Academie is Ciscogecertifi ceerd.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de ICT Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.